Spoj betona, drveta i aluminijuma u kući za stariji par u Sijetlu

05.09.2014. | Inhabitat

Ova jednoporodična kuća u Sijetlu, SAD, spaja beton, drvo i aluminijum na način koji podseća na brutalističku arhitekturu, ali ipak uspeva da stvori osećaj udobnosti i tople atmosfere. Arhitektonski biro Shed Architecture & Design je projektovao kuću za stariji par u potrazi za prostorom koji bi im obezbedio lepe poglede na okolinu i optimalnu količinu prirodnog svetla.

Kuća se nalazi u gradskom naselju Leši i dobila je ime po pešačkoj stazi koja povezuje ovu lokaciju sa severom (Main Street House). Nagib terena od 6 metara je omogućio arhitektama da stvore višeslojni prostor sa suptilnim betonskim detaljima i dosta vegetacije.

Veliki prozori nude delimične poglede na jezero Vašington, Leši park i okružujići krajolik, dok na gornjem spratu, spoljašnja krovna terasa ubačena u nagnuti deo krova omogućuje celokupni pregled okoline.

Unutrašnjost kuće je preplavljena sa prirodnom svetlošću i poseduje detalje u drvetu uparene sa belim zidovima i plafonima. Horizontalna betonska obloga na spoljašnjem stpeništu i ležerno pozicionirana vegetacije stvara privid ostarelih površina i prostora koji pružaju kući prirodni osećaj.

 

Mali prostor za sedenje u pozadini izdužava spoj kuće sa prirodom i odgovara na zahtev starijeg para koji je želeo da ima kuću koja može „da se uklopi sa lokacijom i uvuče okolinu uz stvaranje osećaja utočišta“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...