Olimpijsko selo u Sočiju je grad duhova samo nakon šest meseci posle Olimpijade

03.09.2014. | Inhabitat

Bilo je dosta kontroverzi oko Zimskih olimpijskih igara u Sočiju pre i tokom takmičenja, sa navodima o korupciji, lošim kvalitetom izvedenih objekata i gomilom objekta koji nisu bili spremni za sportiste. Međutim, šest meseci posle završetka igara, ruski fotograf Aleksandar Belenki je odlučio da istraži olimpijsko poprište i zatekao ga je napušteno i sablasno. Po njegovim rečima, Soči je „grad duhova“ i „ogromna pustoš koja je napuštena“.

Naravno, olimpijska sela koja propadaju nakon završetka igara nije nova pojava, posebno kada se novoizgrađeni prostori ne koriste od strane sportskih zajednica ili lokalne zajednice, ali u Sočiju je drugačije - uglavnom jer većina zgrada nije bila u potpunosti završena.

Prema Belenkiju, same zgrade nisu u toliko lošem stanju, već su prosto nezavršene. U mnogim zgradama nije završena postavka vodovoda i kanalizacije, a kamoli njihovi eksterijeri.

Kao što možete videti sa fotografija, Olimpijsko selo je savršen primer na brzinu izgrađenih objekata koji padaju u zaborav. Ono što je još gore jeste da se jasno vidi da je neki napor uložen u njihovo projektovanje, ali izgleda da su nedostajale finasije, radna snaga i volja koja bi od njih načinila realnost.

Sa jasnim osećajem simetrije, lukovima, stubovima, pilastrima i trijumfalnim ulazima, stil podseća na spoj ruske carske i američke posmoderne ere. Uzvišene ambicije zgrada zaista pridodaje na tragediji ovih scena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...
Shumar 25.04.2020.
''Ponosan sam na Službu glavnog urbaniste k...