Francuska investira 200 miliona evra u obnovu Velike Kapije u Parizu

07.08.2014. Inhabitat

Zgrada „La Grande Arche in La Défense“ (Velika Kapija Defansa) dominira pariškom vizurom već dvadeset pet godina, međutim ogromna struktura je zapuštena i njena mermerna fasada je počela da se ruši i da postoji opasnost da će pasti na ljude ispod. Srećom, francuska vlada je odlučila da investira 200 miliona evra u renoviranje legendarne zgrade, a početak radova je planiran za oktobar ove godine.

Kocka visine i dužine od 110 metara Velike Kapije prevazilazi čuvenu Katedralu Notr Dam u veličini, a njene velike platforme za posmatranje i komercijalni prostori su nekad privlačili preko 250.000 posetioca godišnje.

Ona je projektovana od strane danskog arhitekte Johana Otoa fon Speckelsena (1929 - 1987), koji je pobedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu, ali je on zbog bolesti morao da prenese odgovornost njene izgradnje na francuskog arhitektu Pola Andrea. Velika Kapija je otvorena davne 1989. godine kao simbol prosperiteta i ekonomskog rasta, ali je pretrpela značajna oštećenja tokom godina.

Nekoliko skorašnjih studija su zaključile da su delovi zgrade nesigurni, delom zbog poroznosti kamena. Vremenski uslovi i zagađenje su takođe ostavili svoj trag na arhitektonskom mamutu, a prostor oko podnožja severne strane kapije je zatvoren za javnost.

Pored toga, neki od zaposlenih u kancelarijskim prostorima na južnoj strani objekta su se žalili na loše uslove rada i nedostatak prirodnog svetla. Radovi na renoviranju će se fokusirati na južnu stranu zgrade i očekuje se da će oni potrajati dve godine.

Fotografije: touristmaker.com

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...