INFONET-468X60-BANNER

Ogromna solarna plutajuća patka u Kopenhagenu

21.07.2014. | Gizmag

Grupa britanskih umetnika su koncipirali ogromnu plutajuću patku koja generiše solarnu energiju u okviru dizajn takmičenja „2014 Land Art Generator Initiative Copenhagen“. Ogromna struktura je nazvana „Energetska patka“ i projektovana je ne samo kao generator čiste električne energije za lokalno stanovništvo Kopenhagena, već i kao jedinstveni centar za posetioce.

„Energetska patka je zabavna skulptura, generator obnovljive energije, useljiva turistička destinacija i proslavlja lokalne divlje životinje“, kažu tvorci patke, Haret Poše, Adam Kan, Luis Ledžer i Patrik Frajer.

Energetska patka je inspirisana vrstom polarne patke, i ona će pružati ne samo jedinstveni izvor obnovljive energije, već će i naglašavati uticaje klimatskih promena na lokalnu populaciju i priplodna staništa polanih patki u poslednjih nekoliko godina.

Prekrivena sa fotonaponskim panelima, energetska patka je dizajnirana da sakuplja solarnu energiju na svakom pedlju svoje spoljašnje ljuske, a takođe koristi i sunčeve zrake koji se odbijaju od površinu vode. Pored toga, objekat poseduje hidro turbine koje koriste pritisak vode za obezbeđivanje uskladištene energije posle zalaska sunca i tokom večeri.

„Kada uskladištena energija treba da se isporuči, patka se potapa preko jedne ili više hidroturbina za proizvodnju električne energije, koja se prenosi na nacionalnu mrežu istim putem kao i struja generisana od strane fotonoponskih panela“, rekao je tim dizajnera.

„Solarna energija se posle koristi kako bi ispumpala vodu iz patke nazad u more, i plovnost je dovodi na površinu. Plutajuća visina patke pokazuje relativnu cenu električne energije u funkciji gradske upotrbe: kako potražnja raste, patka tone.“

Unutar gigantske Energetske patke posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide radni mehanizam hidro turbine, posmatrajući dizanje i opadanje vode. Sunčeva svetlost se takođe filtrira kroz male prostore između spoljašnjih solarnih panela, pružujući kaleidoskopski pogled na Kopenhagen.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;