INFONET-468X60-BANNER

Uređaj „EcoDrain“ reciklira toplotu iz korišćene tople vode za tuširanje

15.07.2014. | Gizmag

Generalno govoreći, kada postoji nešto što pokušavamo da očuvamo, ne bacamo ga jednostavno niz vodu. Za one od nas koji pokušavaju da uštede energiju, međutim, to je upravo ono što se dešava kada pustimo da topla voda prilikom tuširanja ili kupanja ode direktno u kanalizaciju. Uređaj „EcoDrain“ je napravljen upravo za rešavanje tog problema, preko jedinstvenog dizajna koji omogućava da odlazeća topla voda zagreva dolazeću hladnu vodu.

Pre svega, postoje i drugi uređaji koji rade istu osnovnu stvar - oni apsorbuju toplotu od korišćene tople vode, i dostavljaju je u hladnu vodu koja će uskoro biti korišćena. Iako ta dolazna voda verovatno i dalje neće biti dovoljno topla da se sa njom kupamo, za njeno zagrevaće će se potrošiti manje tople vode, čime se štedi energija.

U slučaju većine tih drugih sistema, međutim, oni trebaju da budu locirani duž relativno dugog poteza vertikalno orijentisane cevi za odvod. Nemaju svi postojeći objekti takve instalacije, što znači da izmenjivači toplote ne mogu biti instalirani u tim kućama... ili barem, ne bez mnogo posla.

Uređaj „EcoDrain“, nasuprot tome, može da se instalira horizontalno. To znači da može da se postavi ispod kupatilskog poda odmah pored odvoda, hvatajući na taj način otpadnu vodu na mestu gde je ona najtoplija.

On ne sadrži pokretne delove, ne zahteva električnu energiju, a ima oblik cevi sa dvostrukim zidom - to je cev u cevi, zapravo. Dolazna hladna voda prolazi kroz unutrašnju cev, dok odlazna topla voda teče u suprotnom smeru kroz spoljašnju cev, kompletno okružujući (ali nikada ulažeći) cev sa hladnom vodom. To znači da se cev sa hladnom vodom zagreva sa svih strana sa toplom vodom.

Pored toga, kako bi se omogućilo da više hladne vode bude izloženo toploti, niz prepreka u cevi stvaraju turbulencije u toku vode. Ove pregrade sprečavaju da ona samo proteče brzo kroz uređaj, gde bi samo jedna strana cevi bila zagrejana.

Uređaj „EcoDrain“ je u razvoju već nekoliko godina, iako su nas njegovi dizajneri obavestili da je on dobio odobrenje za upotrebu u objektima u SAD-u prošlog decembra, a da je zvanično predstavljen pre nekoliko nedelja. On košta 439,95 američkih dolara, a tvrdi se da vrši povraćaj investicije u rasponu od 17 do 43 odsto godišnje - na osnovu troškova energije u različitim američkim gradovima.

Možemo na to gledati i na drugačiji način. Kompanija takođe tvrdi da vam postavka uređaja „EcoDrain“ omogućava duže tuširanje za 33 odsto, koristeći istu količinu energije koju biste koristili i bez postavke uređaja. Više informacija o proizvodu je dostupno u video snimku na engleskom jeziku ispod.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;