INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekte žele da pretvore brazilske stadione u socijalne stanove

15.07.2014. | Inhabitat

Sada kada euforija oko Svetskog prvenstva u fudbalu počinje da opada, postavlja se pitanje šta će Brazil uraditi sa 12 stadiona izgrađenih za potrebe masovnog sportskog događaja? Arhitekte Aksel de Stampa i Silvain Makauk iz organizacije 1Week1Project stvorili su hipotetički dizajn pod nazivom „Casa Futebol“ koji predlaže umetanje jeftinih stambenih jedinica u postojeće strukture.

Od ovog vikenda, Brazil mora da odluči šta će raditi sa stadionima i objektima izgrađenim za Svetsko prvenstvo. Privremene zgrade će biti demontirane, neke će se ponovo koristiti, ali će veliki broj objekta promeniti svrhu ili će biti srušeni, jer bi inače bili prazni. Neki od ovih stadiona bi mogli da se pretvore u javne parkove, ali jedan od najisplativijih planova se zasniva na ideji da se oni zadrže i koriste za razne događaje.

Projekat „Casa Futebol“, s druge strane, predlaže transformaciju stadiona u mnogo potrebno socijalno stanovanje. Modularne stambene jedinice će biti instalirane između betonskih stubova i naslagane oko oboda stadiona, koristeći prostor koji se inače ne koristi. Arhitekte planiraju da zadrže prvobitnu funkciju stadiona aktivnom, gde bi se procenat od prodatih karata koristio za održavanje stambenih jedinica.

Stategija projekta „Casa Futebol“ deluje kao najsvesniji predlog u socijalnom smislu, ali on postavlja brojna pitanja. Koji su konstruktivni i noseći kapaciteti stadiona? Da i će ove strukture moći da nose stotine dodatnih stambenih jedinica? Da li će stambene jedinice ometati normalno funkcionisanje stadiona? Kakvi socijalni uslovi bi bili kreirani sa njima?...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;