INFONET-468X60-BANNER

Švedski arhitektonski biro Wingårdhs predstavio prefabrikovani stambeni blok napravljen u potpunosti od drveta

07.07.2014. | Inhabitat

Švedski arhitektonski biro Wingårdhs je izgradio prelepu osmospratnu stambenu zgradu u potpunosti od drveta. Blok je nazvan „Strandparken“ i nalazi se u stokholmskom predgrađu Sundbiberg, i on je prvi od četiri planiranih objekata u ovoj lokaciji. Ovaj jedinstveni arhitektonski komad nudi udobnost, pristupačnost i održivost, a arhitekte kažu da je on „verovatno najviša stambena zgrada na svetu napravljena u potupnosti od drveta“.

Kula Strandparken je podignuta za investitorsku kompaniju Folkhem i smešta 31 stan na osam spratova. Projektovana je da istraži potencijal višestrukog stanovanja po razumnoj ceni. Njen arhetipski oblik kuće je inspirisan tradicionalnim švedskim drvenim kućama i poseduje kosi krov otporan na sneg sa zabatnim krajevima.

Dok je eksterijer zgrade u potpunosti odeven u šindri od kedrovine, njenu prirodno osvetljenu unutrašnjost karakteriše minimalni drveni nameštaj i podovi. Noseći okvir je takođe napravljen od lokalnog drveta i pošto je toliko lagan, on je morao da bude usidren u temelje sa metalnim šipkama.

Reciklirani prirodni materijal zgrade ne samo da pravi suvu i toplu atmosferu, već takođe emituje divan miris šume u celom enterijeru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;