INFONET-468X60-BANNER

Da li je ovo prva zgrada na svetu sa fasadom od biljnih proizvoda?

02.07.2014. | Inhabitat

Holandski arhitektonski biro Marco Vermeulen je nedavno predstavio „prvu zgradu na svetu sa fasadom od biljnih proizvoda“ u selu Dintelord u Holandiji. Ona je naručena od hortikulturne razvojne kompanije, a karkteriše je fasada sa reljefnim slovima. Ovi fasadni zidovi su napravljeni od novog biorazgradivog materijala pod nazivom Nabasco 5010, koji je mešavina biosmola i vlakana konoplje.

Biro Marco Vermeulen veruje da su nam potrebni novi građevinski materijali koji nisu napravljeni od fosilnih goriva. To je razlog zašto su se oni udružili sa kompanijom Nabasco, koja koristi široko dostupne otpadne organske materije.

Nabasco 5010 (što je skraćenica od NAtural BASed COmposites) se pravi od biosmola i lokalnih vlakana konoplje, koji su proizvedeni od strane kompanije NSPS Composites.

Ova inovativna fasada stanice za prenos gasa ima reljefne panele sa utisnutim slovima H (hidrogen), C (ugljenik) i N (azot) - hemijski sastav prirodnog gasa.

Sjajna površina panela daje utisak da je zgrada napravljena od glatkog, futurističkog materijala - a ne smole ili konoplje! Tačan sastav biosmole varira, ali se često pravi od soje, lanenog ulja ili čak i otpada od proizvodnje biodizela.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;