INFONET-468X60-BANNER

Foster + Partners predstavio luksuzni Jahting klub u Monaku

25.06.2014. | Inhabitat

U malenoj i glamuroznoj zemlji Monako nedavno je otvorena raskošna zgrada koja potvrđuje titulu lučkog grada-države kao vodećeg centra za jahting na svetu. Jahting klub u Monaku je projekat čuvenog britanskog arhitekte Normana Foster i njegovih partnera i predstavlja društveni i sportski centar koji ima ulogu nove ključne tačke u renoviranoj luci.

Novi objekat je izgrađen na samoj obali i koristi prednosti zelenih građevinskih sistema, uključujući fotonaponske ćelije, solarne termalne panele i rashladne sisteme sa morskom vodom.

Kao omaž vodećoj jahting industriji Monaka, biro Foster + Partners je projektovao zgradu u obliku džinovskog broda. Njene velike, osunčane terase su oblikovane kao brodske palube i nude poglede na pučinu i traku Formule 1.

Iako je zgrada Jahting kluba rezervisana prevashodno za VIP goste i članove samog kluba sa nekoliko privatnih spratova, ona takođe nudi pogodnosti za obične ljude sa prodavnicama, javnim prostorima, kao i školi jedrenja koja se nalazi u nivou luke. Nova marina Jahting kluba može takođe da primi veći broj i opseg plovila, od jedrilica do superjahta.

„Zgrada je nalik gradu u mikrokosmosu, sa školama, parkovima, kancelarijama, restoranima, mrežom unutrašnjih cirkulacionih 'ulica' i hijerarhije javnih i privatnih, društvenih i funkcionalnih prostora“, kaže lord Foster.

„Ona je nastavak gustog urbanog tkiva Monaka, kao i tradicije jahting kluba, i biće veoma važan deo građanskog života.“ Jahting klub takođe pruža dodatni zeleni prostor u gradu sa uređenim javnim parkom koji se nalazi na vrhu škole za jedrenje i veslačkog kluba.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;