Viseća parazitska kancelarija u Moskvi

17.06.2014. | Inhabitat

Moskva je najveći grad u Rusiji sa preko osam miliona stanovnika i ekonomijom koja sve više raste. Kako grad raste, urbanisti i arhitekte su nastojali da naglase kreativna i moderna rešenja koja se uklapaju sa gradskim urbanim tkanjem.

Inovativna „Parazitska kancelarija“, delo arhitektonskog biroa Za Bor Architects, je viseća zgrada uglavljena između dva postojeća solitera koja obezbeđuje prostor za dizajn studio bez ometanja protoka saobraćaja na ulici ispod.

Parazitska kancelarija se uklapa u moskovski novi naglasak ka novom i modernom dizajnu, ali i pruža novi kancelarijski prostor koji ne remeti funkcionisanje grada. Struktura parazitske arhitekture je okačena na visini od jednog sprata između dve susedne zgrade od cigli, ostavljajući netaknutim kolovozni pasaž ispod. Saobraćaj i pešaci se mogu i dalje kretati ispred zgrade do dvorišnog dela iza nje.

Trospratna kancelarija je dostupna preko spoljašnjih stepenica, a ona takođe ima čuvani krovni pristup. Unutrašnjost je u potpunosti moderna i ima prozore i zidove koji su napravljeni od atipičnih poligonalnih oblika. Raspored prostorija po spratovima je pomalo neobičan, kao i dimenzije strukture spolja, što ga čini idelanim kreativnim prostorom za dizajn studio.

Kada padne mrak, zgrada pomalo deluje kao da je izašla iz filmova naučne fantastike sa svojom fasadom koja svetli iznutra, jer su zidovi sa ulične strane polutransparenti, a sa dvorišne strane su ravni i zastakljeni.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...