Orman sa MIT-a je jedini komad nameštaja koji vam treba

30.05.2014. | Blic

Za one koji jedva uspevaju da se smeste u premalom stanu ovo bi mogao da bude jedini komad nameštaja koji će im ikada biti potreban.

Stručnjaci sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) predstavili su orman koji reaguje na govor i pokret i po potrebi menja oblik. Jednim potezom ruke može da se transformiše u krevet ili kuhinjski sto, a može i da vam proširi kupatilo.

“Pokazali smo kako CityHome može da doprinese da vam stan deluje trostruko veći. Ovo se postiže pomoću sistema zidova koji menjaju oblik i mogu da služe kao nameštaj, prostor za odlaganje stvari, sprava za vežbanje, osvetljenje, kancelarijska oprema i multimedijski uređaj”, objašnjavaju Kent Larson i Hasier Larea sa MIT-a.

Na snimku najnovijeg prototipa postovanog na internetu, tim dizajnera pita: “Šta kada bi površina od 18 kvadratnih metara postala tri puta veća?”

Oni tvrde da je tako nešto moguće ukoliko pokretom pretvorite veliku spavaću sobu u kompletno opremljenu kancelariju, trpezariju za šest osoba, ili udoban dnevni boravak.

Pametan sistem osvetljenja očitava aplikacije za podešavanje prirodnog i veštačkog osvetljenja. Svi stanari učestvuju u procesu prilagođavanja komponenti u skladu sa sopstvenim potrebama.

Prototip prikazan na snimku je mehanička kutija dimenzija ormana smeštena u stanu. Sadrži krevet, trpezarijski sto, kuhinjske elemente, plakar i ostavu.

Ugrađeni motori po potrebi izbacuju i uvlače svaku pojedinačnu komponentu, a postoji mogućnost pomeranja celog modula za 30 centimetara, u svim pravcima, čime se prostorija povećava ili smanjuje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!