INFONET-468X60-BANNER

Jemenske kuće stare 2.500 godina odolevaju zubu vremena

13.05.2014. | Klix

U Jemenu, koji je bio kolevka mnogih civilizacija, nalaze se prelepe i iznad svega veoma neobične "Jemenske kuće" sa posebno ručno izgrađenim dekorativnim fasadama koje privlače pažnju stanovnika te zemlje, a posebno stranih turista.

Arhitekturom i unikatnim ukrasnim fasadama "Jemenske kuće" u glavnom gradu Sani, od kojih su neke stare i do 2.500 godina, odolijevaju zubu vremena. "Jemenske kuće" su inače i na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Dekorativna fasada, poznatija i kao kamerija, pravi se od crvene cigle ili od ćerpiča, i dodaje se na zid kuće. Dekorativna fasada može biti pravljena unutra ili izvan kuće.

To je tradicionalni način postavljanja fasade na kojoj se neretko ispisuju i verske poruke, ali i motivi sa zvezdama i suncem, jer se veruje, da bi to moglo doneti sreću i blagostanje ukućanima.

Majstor za izradu dekorativnih fasada Jamil Huseyin Muhammed Ebu-Zeyn je jedan od retkih u ovoj zemlji koji pokušava da očuva tradiciju izgradnje tradicionalnih fasada.

Istorijski utvrđeni stari deo Sane okružen je zidom od nepečene cigle visine 14 metara. Unutar grada ima preko 100 džamija, 12 hamama i 6.500 kuća. Pojedine građevine poput palate Samsarh i stare džamije, stare su više od 1.400 godina.

Veliki broj "Jemenskih kuća" od nepečene gline ravnih krovova, liče na nebodere, a dobar deo njih ima fasade ukrašene raskošnim dekorativnim reljefima, sa zamršeno rezbarenim prozorskim okvirima i vitražima.

Majstor Jamil Huseyin istakao je za Anadoliju da je za izradu jednog polukružnog fasadnog elementa potrebno najmanje 40 minuta. Na kraju napominje da i pored sve veće upotrebe moderne tehnologije, tradicionalna fasada je i dalje veoma popularna među stanovnicima Sane.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;