Špansko ostrvo će biti 100% napajano iz obnovljivih izvora energije

09.05.2014. | Inhabitat

Maleno špansko ostrvo sa samo 10.000 stanovnika će uskoro postići nešto neverovatno. El Hiero, najmanje od Kanarskih ostrva, planira da u potpunosti prekine veze sa tradicionalnom elektrodistributivnom mrežom i da se prebaci na obnovljivu energiju. Ostrvo planira da postane samodovoljno sledećeg meseca kada će njena vetroelektrana od 11,5 megavata postati operativna. Ostrvo već ima vodoturbinu koja generiše energiju, a dodati vetropark će omogućiti da ostrvo u potpunosti bude vanmrežno.

Vlasti ostrva El Hiero su pre par godina najavili svoje planove da pređu na obnovljive izvore energije. Od tada su oni bili zauzeti sprovođenjem ove ideje, čiji ciljevi su konačno na dohvat ruke. Sa vodoturbinom i novom vetroelektranom, ostrvo će imati dovoljno energije za potrebe svojih stanovnika - uključujući i postrojenje za desalinizaciju vode na ostrvu - do kraja sledećeg meseca, sa dovoljno dodatne energije koja će obezbeđivati električnu energiju čak i ako nema vetra.

Ostrvo zapravo generiše dovoljno energije za potrebe svojih stanovnika samo sa vodoturbinama, ali će iskorišćavanje snage vetra omogućiti ostrvu dodatnu energiju, koja će se koristiti za pumpanje sveže vode iz obližnje luke do ostrvskog rezervoara u vulkanskom krateru na 700 metara visine.

Kada nema dovoljno vetra za pokretanje vetrenjača, voda će se puštati iz rezervoara (fotografija iznad) ka turbinama na vodu koje se nalaze na nižoj koti, kako bi one generisale dodatnu električnu energiju. Sa ovim sistemom, ostrvo će uvek imati dovoljno električne energije za svoje potrebe.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...