INFONET-468X60-BANNER

Kuća od žada kombinuje energetsku efikasnost sa prelepim pogledima na okean

05.05.2014. | Gizmag

Njujorški arhitektonski biro E/L Studio je nedavno završio projekat ekološke kuće na plaži smeštene u Vajldvudu u državi Nju Džersi. Kuća je nazvana „Jade Residence“ (kuća od žada) i pruža prelepe poglede na okean uz energetski efikasne tehnologije, uključujući pasivnu ventilaciju i solarnu energiju.

Kuća je ukupne površine od 306 metara kvadratnih, koji se prostiru na tri sprata. Prizemlje je podeljeno na dva apartmana za iznajmljivanje, dok se glavni boravišni prostor nalazi u gornjim spratovima. Sve u svemu, izgradnja je trajala dve godine i tokom ovog vremena biro E/L Studio je instalirao nekoliko funkcija koje štede i proizvode električnu energiju.

Biro E/L Studio je izjavio da Žad kuća poseduje geotermalno sistem grejanja i hlađenja koji je baziran na dubokim termalnim bušotinama u zemlji, kao i solarni sistem tople vode koji pruža svu potrebnu toplu vodu kući.

Zgrada je orijentisana na takav način da se omogući preovlađujućim vetrovima da prodru u unutrašnjost kuće, dok automatski svetlosni monitori obezbeđuju konstantno difusno prirodno osvetljenje i takođe povećava efikasnost krovnih solarnih panela.

Unutrašnja temperatura u kući je u proseku 12 stepeni Celzijusa, tako da zahteva malo dogrevajna sa ugrađenim mehaničkim KGH sistemom, osim u slučajevima ozbiljnog vremena - a ukoliko se takvo vreme i dogodi, žaluzine otporne na uragane su takođe postavljene.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;