Otvorena najveća solarna elektrana u Arizoni

05.05.2014. | Inhabitat

Negde između Jume i Feniksa u državi Arizona, SAD, na nenaseljenom delu zemljišta od 970 hektara, završena je izgradnja najveće u potpunosti operativne solarne elektrane na svetu. Poznata pod imenom „Aqua Caliente“, obnovljiva elektrana može da generiše 290 megavata na vrhuncu snage, što je dovoljno za napajanje 230.000 domova i uporediva je sa energetskom proizvodnjom prosečne termoelektrane na ugalj.

Električna energija će biti korišćena od strane kompanije Pacific Gas and Electric Co. iz San Franciska, i samo je jedan od koraka u planu države Kalifronije da dobija trećinu svoje energije iz obnovljivih izvora energije.

Projekat je u vlasništvu kompanija NRG Energy i MidAmerican Solar i izgrađen je od strane kompanije First Solar korišćenjem njihovih tankih solarnih panela koji pretvaraju svo to jugozapadno sunce u čistu energiju. Projekat je delimično finansiran sa državnim kreditom u iznosu od 967 miliona dolara i imenovan je Solarnim projektom godine od strane organizacije Obnovljivi energetski svet (Renewable Energy World).

Sve u semu, projekat solarne elektrane „Aqua Caliente“ će pomoći da 324.000 tona emisija ugljen-dioksida ne dospe u atmosferu svake godine, što je u suštini kao uklanjanje 70.000 automobila sa puteva. Projekat je takođe obezbedio i 400 radnih mesta tokom izgradnje.

Kompanija NRG Energy poseduje još 9 drugih solarnih postrojenja u tri različite države u Sjedinjenim Američkim Državama, ali masivno postrojenje „Aqua Caliente“ je najveće. Kompanija takođe ima u vlasništu solarnu termalnu elektranu Ivanpah (o kojoj smo pisali ovde), a koja koristi ogledala za koncentrisanje solarne svetlosti za stvaranje energije. Elektrana Ivanpah je proradila u februaru ove godine, i iako je imala svoje probleme, ona je dodala ogromnih 392 megavata solarne energije u kalifornijsku elektro-mrežu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...