INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kišnica se koristi za proizvodnju električne energije

09.04.2014. | Gizmag

Kada se žalimo zbog kiše, drugi ljudi često na to govore: „Da, ali ona je dobra jer zaliva biljke.“ Pa, zahvaljujući sistemu mikroturbina stvorenim od strane tri studenata za Tehnološkog univerziteta u Meksiku, kišnica se sada koristi i za generisanje električne energije.

Ukratko, Pluvia sistem - razvijen od strane studenata Omara Enrikea Lejva Kokoa, Romela Brauna i Gustava Rivera Velaskeza - koristi tok kišnice koja otiče sa krovova kuća u olucima da okreće mikroturbine smeštene u cilindričnom kućištu. Električna energija koja se generiše od strane te turbine se koristi za punjenje baterije od 12 volti, koja se dalje može koristiti za napajanje LED lampi ili drugih manjih aparata u domaćinstvu.

Generator je širok oko 5cm, sa visinom od 25,4cm, a prima vodu kroz oluk prečnika 13mm. Jednom kada voda poteče preko mikroturbine, ona potom prolazi kroz filter sa aktivnim ugljem i u rezervoar, dobijajući „jednako čistu ili čistiju vodu od vode iz javnog vodovoda Meksika“, kažu studenti.

Sistem Pluvia je već testiran u naselju Iztapalapa u Meksiko Sitiju. Univerzitet se sada nada da će povećati moć sistema, omogućavajući mu da generiše veću količinu električne energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;