IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prva pasivna kuća u Sijetlu „koja može da se greje sa fenom za kosu“

31.03.2014. | Gizmag

Pa, bar teoretski može biti zagrejana sa fenom za kosu. Iako naš bombastični naslov ne treba shvatiti bukvalno, u kući Park Passive House, arhitektonski biro NK Architects je proizveo energetski efikasnu i atraktivnu modernu porodičnu kuću. Ujedno je to i prva sertifikovana Pasivna kuća u Sijetlu, SAD, koja će nadamo se postati inspiracija za slične efikasne domove koji tek treba da budu izgrađeni.

Kuća Park Passive House je završena 2013. godine i nalazi se na parceli koja se obično ne smatra pogodnom za izgradnju, i to zbog činjenice da se zemljište nalazi na nerazvijenom ili neprivlačnom području, i površine je od samo 185 kvadratnih metara.

Trospratna kuća ima ukupnu površinu od 251 kvadratni metar, koji obuhvata četiri spavaće sobe, tri kupatila, veliku kuhinju, dečiju prostoriju za igru, dnevni prostor i trpezariju. Sa malom ali lepom poentom koja odražava ekološki fokus projekta, reciklirano drvo je korišćeno za oblaganje stepeništa, zidova i kupatilskih elemenata.

Biro NK Architects izveštava da kuća koristi do 80 odsto manje ukupne energije, u poređenju sa prosečnim domom izgrađenim u skladu sa današnjim građevinskim normama. Iako nemamo tačne cifre koje se tiču stvarnog utroška energije kada svi uređaji u kući rade, PassiveHaus sertifikacija zahteva naročito precizni skup standarda koji moraju biti ispunjeni kako bi se sertifikacija dobila, tako da ne moramo verovati arhitektonskom birou na reč.

Kuća Park Passive House ima vazdušno nepropusni (ili veoma blizu) omotač koji joj pomaže u održavanju prosečne unutrašnje temperature od 21 stepen Celzijusa, koja se podešava sa pasivnom ventilacijum jednostavnim otvaranjem i zatvaranjem vrata i prozora leti.

Prilikom hladnijih dana, kuća takođe poseduje ventilator za rekuperaciju toplite, dok veliki i efikasni prozori obezbeđuju obilje prirodne svetlosti koja prožima i greje unutrašnjost. Pored toga, kuća Park Passive House ima toplotnu pumpu, dosta izolacije i sprovedeno ožičenje spremno za ugradnju solarne energije (mada za sada nisu instalirani nikakvi solarni paneli).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;