INFONET-468X60-BANNER

Svetska najveća solarna termoelektrana je sada u potpunosti operativna

19.02.2014. | Gizmag

Nakon tri godine gradnje, Ivanpah solarani električni sistem za generisanje (ISEGS) je sada operativan. Elektrana kapaciteta 392MW, finansirana od strane kompanije NRG, Google i BrightSource Energy, očekuje se da će generisati dovoljno električne energije za napajanje 140.000 domova svake godine. Kompanija NRG je najavila prošle nedelje da svaki od tri pogona elektrane sada snabdeva električnu energiju kalifornijskim potrošačima.

Izgradnja Ivanpah solarne elektrane je koštala 2,2 milijarde dolara i ona se proteže na prostoro od preko 1.400 hektara. ISEGS je najveća solarna elektrana te vrste na svetu, i čini skoro 30 odsto solarne energije proizvedene u SAD-u. Ona koristi 173.500 heliostata (kompjuterski kontrolisanih ogledala) koji prate sunčevu putanju i reflektuju svetlost ka tri solarna tornja sa kotlovima punim vodom. Kotlovi pregrevaju vodu u super toplu paru na temperaturama do 550 stepeni Celzijusa, koja zatim pokreće standarde turbine radi generisanja električne energije.

Električna energija proizvedena od strane Jedinice 1 i 3 u Ivanpah elektrani, sa kapacitetom od 259MW, se prodaje elektrodistribucionoj kompaniji Pacific Gas & Electric, dok se preostalih 133MW energije genirisanih od strane 2 jedinice prodaje elektrodistribucionoj kompaniji Southern California Edison.

„Zelene tehnološke inovacije kao što je Ivanpah su kritične za uspostavljanje vođstva Amerike u velikim, čistim energetskim tehnologijama koje će održati našu tehnologiju konkurentnom na globalnom nivou u narednih nekoliko decenija“, kaže direktor kompanije NRG, Tom Dojl. „Mi smatramo da će Ivanpeg promeniti energetski pejzaž dokazujući da su velike solarne elektrane ne samo moguće, već i neverovatno korisne za ekonomiju i načine na koji proizvodimo i trošimo energiju.“

Izgradnja elektrane Ivanpah nije prošla bez svojih kontroverzi. Njena ogromna veličina znači da je veliki deo otvorenog zemljišta korišćen, koji je prethodno bio sedište izvorne flore i faune. Osim toga, postoji mnogo izveštaja da se ptice usmrćuju tako što udaraju u ogledala ili su spržene na smrt dok lete iznad postrojenja.

Kalifornijska energetska komisija je navela da, iako solarna termoelektrana Ivanpah ima uticaja na lokalnu sredinu, njene prednosti nadmašuju nedostatke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;