INFONET-468X60-BANNER

Moskva transformisala ulicu pored reke u prelepi park

17.01.2014. | Dezeen

Ruski arhitektonski biro Wowhaus je transformisao magistralni put sa četiri trake pored moskovske reke Moskva u prvi celogodišnji park u gradu, koga karakterišu redovi drveća, fontana, kafića i umetničkih studija.

Prostirući se od severnog oboda Gorki parka, projekat Krimskaja nasipa stvara pešače puteve i biciklističke staze duž južne obale reke, spajajući se sa galerijskom zgradom Centralne kuće umetnika i parkom Muzeon.

Počevši od Krimskaja mosta, biro Wowhaus je podelio ulicu u četiri zone od koja svaka prima različite aktivnosti, a zatim je koristio talasasti motiv da ujedini različiti elemente dizajna koji uključuju kaldrmisanu podlogu, drvene klupe, zgrade i staze.

„Centralni element dizajna Krimaskaja nasipa je talas“, rekle su arhitekte. „Klupe u obliku talasa, kao i pešački i biciklistički putevi stvoreni u obliku talasa, stvaraju veštački pejzaž.“

„Leti se raspored u obliku talasa na više nivoa može koristiti za šetanje, vožnju bicikala ili rolera, dok je zimi on savršen za sankanje, skijanje ili klizanje“, dodale su arhitekte iz biroa Wowhaus.

Prva zona obuhvata prostor ispred i ispod mosta. Ona uključuje drvenu pozornicu za predstave na otvorenom, kao i niz zaštićenih klupa napravljenih od kamena i drveta. Sledeći deo smešta umetničke studije i izložbene prostore, koji su sadržani u okviru strukture dugačke 210 metara koju karakteriše talasasta krovna konstrukcija.

Put pored reke ide duž strukure, vodeći posetioce do područja sa fontanom iza. Ovde su mlazovi vode raspoređeni u mreži od 60 metara kako bi se stvorila interaktivna vodena instalacija, oivičena redovima lipa koje su tu posađeni kako bi dali celom ambijentu klasični francuski izgled.

Finalna zona, nazvana Zelena brda, uključuje uređene prostore prošarane sa krivudavim putevima i raznim paviljonima. Drvene klupe se usecaju u brdo i okružene su sa stablima jabuke i gloga.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;