Montažno „eko-kupatilo“ od transportnih kontejnera

17.12.2013. | Gizmag

Transportni kontejneri se uveliko koriste u arhitekturi i uveli su revoluciju u samom konceptu arhitekture i izgradnje, što se može videti na više projekata u kojima se koriste, tipa sportskog tematskog parka. Zahvaljujući novom konceptu pod nazivom SOAK, možemo dodati održiva javna kupatila na rastuću listu potencijalnih namena za ove trajne metalne kutije.

Osnovna premisa iza SOAK koncepta je da on ima za cilj da ukloni neke od krivica koje možete osećati kao redovan posetilac ovih ustanova koji naveliko troše resurse, i to korišćenjem obnovljivih izvora energije i recikliranih transportnih kontejnera.

SOAK koncept deluje kao da će biti prilično dobro snabdeven sa kupatilskim i banjskim sadržajima, sa nekoliko bazena sa hladnom i toplom vodom, tuševima i solarijumom. Nije jasno koliki će biti kapacitet objekta (verovatno ne preveliki), ali mali fizički otisak će takođe doprineti da održiva energija bude više izvodljiva.

Koncept zamišlja da 10 odsto vode bude od sakupljene kišnice, dok njegovi projektanti tvrde da će sva potrebna električna energija dolaziti iz solarne energije, zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu. Takođe će se i siva (otpadna) voda koristiti više puta, bilo za navodnjavanje male bašte ili za druge tehničke potrebe.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...