Montažno „eko-kupatilo“ od transportnih kontejnera

17.12.2013. | Gizmag

Transportni kontejneri se uveliko koriste u arhitekturi i uveli su revoluciju u samom konceptu arhitekture i izgradnje, što se može videti na više projekata u kojima se koriste, tipa sportskog tematskog parka. Zahvaljujući novom konceptu pod nazivom SOAK, možemo dodati održiva javna kupatila na rastuću listu potencijalnih namena za ove trajne metalne kutije.

Osnovna premisa iza SOAK koncepta je da on ima za cilj da ukloni neke od krivica koje možete osećati kao redovan posetilac ovih ustanova koji naveliko troše resurse, i to korišćenjem obnovljivih izvora energije i recikliranih transportnih kontejnera.

SOAK koncept deluje kao da će biti prilično dobro snabdeven sa kupatilskim i banjskim sadržajima, sa nekoliko bazena sa hladnom i toplom vodom, tuševima i solarijumom. Nije jasno koliki će biti kapacitet objekta (verovatno ne preveliki), ali mali fizički otisak će takođe doprineti da održiva energija bude više izvodljiva.

Koncept zamišlja da 10 odsto vode bude od sakupljene kišnice, dok njegovi projektanti tvrde da će sva potrebna električna energija dolaziti iz solarne energije, zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu. Takođe će se i siva (otpadna) voda koristiti više puta, bilo za navodnjavanje male bašte ili za druge tehničke potrebe.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...