INFONET-468X60-BANNER

Projekat „Solspaces“ testira celogodišnji solarni sistem grejanja

06.12.2013. | Gizmag

Istraživači sa Univerziteta u Štutgartu se pripremaju da testiraju solarni sistem grejanja koji je u stanju da dugoročno skladišti toplotu kao deo trogodišnjeg projekta „Solspaces“ koji je pokrenut u martu 2012. godine. Koncept grejanja koristi solarni termalni sistem u kombinaciji sa sorpcijskim rezervoarom za skladištenje toplote iz solarnih kolektora tokom toplijih meseci koja zatim može biti korišćena kada spoljašnja temperatura opadne.

Koncept „Solspaces“ ima potencijal da smanji potreban prostor za skladištenje za solarni sistem grejanja i da reši pitanje zadržavanja toplote. To uključuje termohemijski rezervoar za skladištenje toplote sa tri do četiri puta većom energetskom gustinom vode kao i poboljšanom toplotnom izolacijom, što omogućava više kompaktno skladištenje sa manje osetljivosti na gubitak toplote od konvecijalnih termalnih solarnih sistemakoji se oslanjaju na vodu kao sredstvo za skladištenje toplote.

Sastavni deo procesa je mikroporozni mineral zeolit, koji ima visoku energetsku gustinu, nisku temperaturu sušenja i sposobnost apsorpcije velike količine vodene pare. Tokom zime, zeolit deluje kao sorbent, adosrbujući vlagu iz vlažnog vazduha koji protiče kroz rezervoar. Vezivanje vodene pare sa sorbentom proizvodi toplotnu energiju, koja se koristi za zagrevanje zgrade.

Tokom letnjih meseci, proces je obrnut sa solarnim kolektorima koji greju vazduh koji teče kroz rezervoar na temperaturama do 180 stepeni Celzijusa. Ovo razlaže molekule vode, što omogućava da se sorbent osuši i bude spreman da ponovo skladišti energiju. Tim inženjera kaže da ovaj proces ima potencijal da gotovo u potpunosti eliminiše gubitak toplote pošto ne zahteva da voda u rezervoaru bude održavana na visokim temperaturama tokom cele godine.

Eksperiment će biti sporveden na prefabrikovanoj kompaktnoj kući poznatoj kao „Leteći prostori“, koju je obezbedila nemačka kompanija SchwörerHaus. Zgrada dolazi u veličinama do 48 kvadratnih metara i izabrana je za eksperiment zbog svog odnosa zapremine naspram površine, što bi, prema istraživačkom timu, omogućilo da se zaključci projekta primene bez problema i na zgradama većih veličina.

Montažne zgrade „Leteći prostori“ se mogu kupiti sa konvencijalnim sistemom grejanja, koji će istraživački tim inicijalno proučiti pre postavke novorazvijenog solarnog sistema grejanja kako bi se precizno odredila njegova efikasnost u poređenju sa tradicionalnim sistemom.

„Sa novom istraživačkom zgradom na Univerzitetu u Štutgartu imamo mogućnost ostvarivanja solarnog sistema grejanja sa kojim toplotne potrebe zgrada mogu biti pokrivene tokom cele godine“, rekli su direktor Istraživačkog i testirnog centra za solarne sistem, dr Harald Druk (Harald Drück) i vođa projekta dr Hener Kerskes (Henner Kerskes).

Nemačko savezno Ministarstvo životne sredine je obezbedilo finansiranje projekta sa 650.000 evra, a završetak ove studije se očekuje u februaru 2015. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;