INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonski biro BIG projektuje Muzej ljudskog tela u Monpeljeu

21.11.2013. | Dezeen

Danski arhitektonski biro BIG je osvojio konkurs za projektovanje novog Muzeja ljudskog tela u Monpeljeu u Francuskoj. „Cité du Corps Humain“ (Muzej ljudskog tela) će biti deo novorazvijenog proširenja dela grada poznatog pod imenom „Parc Marianne“.

Muzej će se fokusirati na ljudsko telo sa umetničke, naučne i društvene tačke gledišta smeštanje kulturnih aktivnosti, interaktivnih izložbi, performansi i radionica. Zgrada površine od 7.800 metara kvadratnih će se sastojati od osam zakrivljenih prostora na jednom nivou koji se međusobno preklapaju.

„Kao mešavina dve nespojive supstane - ulja i sirćeta - urbani trotoar i travnati parkovski prostor će teći u uzajamnom zagrljaju formirajući terasaste džepove sa pogledima na park i ostrva prirode iznad grada“, rekao je osnivač biroa BIG, Bjark Ingels. „Niz naizgled singularnih paviljona uvezuju se zajedno kako bi formirali jedinstvenu instituciju - kao pojedinačni prsti ujedinjeni zajedno u stisku.“

Glavna prijemna hala će biti smeštena u sredini strukture i svi prostori će biti povezani sa koridorom koji se gnezdi oko zakrivljenih prostora. Pored glavnog ulaza postojaće pet dodatnih ulaza u kompleks muzeja koji će biti rašireni po celoj lokaciji.

Krivolinijski spoljni zidovi će biti zaklonjeni sa elementima od betona ojačanog staklenim vlaknima. Njihova orijentacija će se stalno menjati duž dužine zgrade kako bi se održalo optimalno senčenje uprkos menjajućem uglu upada sunčevih zrakova, a to će biti postignuto mehanički.

Izgradnja Muzeja ljudskog tela u Monpeljeu je zakazana za 2016. godinu, a završetak se očekuje 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;