Recesija se bliži kraju za britanske arhitekte

19.11.2013. | Dezeen

Britanski arhitekti doživljavaju prvi godišnji porast poslovanja od 2009. godine, kaže se u saopštenju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA - Royal Institute of British Architects). Najnovije RIBA istraživanje kaže da se recesiji u arhitektonskoj sferi „konačno vidi kraj“, sa podacima o broju projekata koji trenutno raste po prvi put od kako je počela svetska finansijska kriza.

„Svi pokazatelji sugerišu da se ova veoma izazovna i dugotrajna recesija na tržištu arhitektonskih usluga konačno privodi kraju“, izjavio je Adrian Dobson iz RIBA. „Ukupan balans izveštaja ukazuje na stabilni rast poverenja, a mnogi arhitektonski biroi izveštavaju značajan porast u interesovanju i oživljavanju uspavanih projekata.“

Istraživanje predstavlja drugu dobru vest za britanske arhitektonske firme nakon rezultata prošlonedeljnog istraživanja Arch-Vision, koje je istaklo da arhitekte u Velikoj Britaniji doživljavaju najprometniji period od 2008. godine, sa skoro 60 odsto ispitanika kojima se broj narudžbina povećao tokom trećeg kvartala 2013. godine.

Članovi Kraljevskog instituta britanskih arhitekata su prijavili 11 odsto povećanja u obimu poslovanja u periodu od oktobra 2012. godine do oktobra 2013. godine, kaže se u istraživanju - iako je obim poslovanja i dalje za jednu trećinu manje od vrhunca koji je doživljen početkom 2008. godine.

Interesovanja za projekte su takođe u porastu, sa predviđenim normama na najvišem nivou od kako je istraživanje pokrenuto u januaru 2009. godine od strane RIBA, a sami arhitektonski biroi kažu da su „sve više optimisti u pogledu svojih budućih srednjeročnih radnih angažovanja“.

Procenat ispitanika koji tvrde da su bili nedovoljno zaposleni u poslednjih mesec dana ostao je nepromenjen na 20 odsto, što ukazuje na višak firmi i stručnjaka u odnosu na potražnju za arhitektonskim uslugama.

Istraživanje RIBA Future Trend Survey je mesečni izveštaj o obimu posla u arhitektonskoj profesiji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!
veselnik 01.02.2019.
Reference ove vlasti i nisu bas za hvalu. T...
veselnik 01.02.2019.
Znaci stranci bolje od nas znaju kakav je "...