INFONET-468X60-BANNER

Pogledajte novu zgradu kompanije „Google“ u Londonu

06.11.2013. | B92

Nove prostorije kompanije „Google“ u Londonu trebalo bi da se otvore 2016. godine, a zaposlenima će ponuditi otvoreni bazen, zatvoreni teren za fudbal, veštačku stenu za penjanje i baštu na krovu. Oni će moći da biciklom dolaze na posao i odlažu ga u “garažu” za dvotočkaše u kojoj se nalaze i tuševi i ormarići.

Zgrada sa 93.000 kvadratnih metara prostora nalaziće se na jednom hektaru zemljišta između Kings Kros i Sent Pankras stanica. Rojters piše da će Google potrošiti 1,05 milijardi dolara na zemljište i izgradnju zgrade.

Zašto Google daje tako mnogo novca za ovo mesto? Odgovor je jednostavan: može to sebi da priušti. Firma mora da uradi nešto sa svim tim milijardama dolara koje je zaradila van matičnih Sjedinjenih Američkih Država, jer ih ne može odneti “kući” bez plaćenog poreza.

Uz to, priroda posla se menja, pošto je manuelni posao eliminisan, a papiri zamenjeni digitalnim formatima. Zato prostor služi više za rekreaciju radnika, kako bi ih zadržao što je moguće duže na radnom mestu, budući da posao koji obavljaju mogu da rade i od kuće.

“Ideja je da osobe koje su u zgradi, treba da vole da borave u njoj”, kaže Sajmon Alford iz Allford Hall Monaghan Morris, arhitektonskog biroa koji stoji iza projekta. Zato Google bira tako atraktivnu lokaciju, na kojoj će se nalaziti i Fransis Krik institut, biomedicinski istraživački centar, Britanska biblioteka, jedna od najvećih kolekcija na svetu, a tu je i redakcija britanskog lista Guardian.

Osim toga, od ovog mesta, zaposleni “za tren oka” mogu doći do Kembridža gde se nalaze najveći proizvođači hardvera i procesora u Britaniji, poput ARM i Microsoft Research. S druge strane, u blizini je i Eurostar tunel do Brisela.

Zgrada će moći će da primi 4.500 zaposlenih, što je više od dvostrukog broja trenutno zaposlenih u Google u Londonu. Projekat će biti završen 2016. godine. Do tada, zaposleni će i dalje da budu podeljeni na dve lokacije u Londonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;