INFONET-468X60-BANNER

Samohodne robotske kocke koje mogu da formiraju strukture

18.10.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Zamislite da armija potpuno ravnih kocki može da se kotrlja okolo, pa čak i skače na svoju ruku, spajaju se jedni sa drugima i formiraju različite strukture velikih razmera. Pa, to je upravo ono što tim robotičkih istraživača sa MIT-a (Masačusets Instituta za tehnologiju) pokušava da pretvori u stvarnost - i oni su več razvili kocke koje to mogu da učine. Ove robo-kocke se zovu M-Blocks, a stvorene su od strane MIT naučnika Džona Romanišina, Daniele Rus i Kajla Gilpina.

Pored elektronike koja im omogućava da se orijentišu u odnosu jedna na drugu, svaka kocka sadrži zamajac na motorni pogon koji se vrti na brzinama do 20.000rpm. Kada zamajac iznenada zakoči, prenešeni impuls šalje kocku u let u pravcu u kom se zamajac okretao. Pošto kocke dodatno imaju magnete na svakoj od njihovih strana, one se spajaju jedna za drugu kada se dodirnu, sve dok ih zamajac u nekoj od njih ne pošalje u drugom pravcu.

Kako bi se osiguralo da se magneti na bilo koje dve kocke susretnu južnim polom sa severnim polom, sami magneti su cilindrični i postavljeni na takav način da mogu da se nameste kako im odgovara. Ako se magneti na dve kocke susretnu severnim polom sa severnim, ili obrnuto, rezultirajuća odbijajuća sila će izazvati njihovo okretanje sve dok se suprotni polovi ne postave jedna pored drugog.

U svojoj trenutnoj prototipskoj fazi, M-Block-ovi mogu da se kotrljaju po zemlji, skoče u vazdug, penju jedna preko druge, pa čak i da se kreću kada su okrenute naopačke.

Istraživači sada stvaraju grupu od 100 kocki, i planiraju da ih naprave još više. „Mi želimo stotine kocki, nasumično razbacane po podu, da budu u stanju da identifikuju jedne druge, spajaju, kao i da se na zahtev samostalno transformišu u stolicu, ili stepenice, ili sto“, kaže Romanišin.

Postoji nada da će vremenom rojevi njihovih potomaka biti u stanju da obavljaju usluge kao što je popravljanje zgrada ili mostova na mestima katastrofa, obavljati izviđanja u opasnim okruženjima, odnosno da se formiraju u skele na gradilištima. U tom trenutku njihovog razvoja, neki M-blokovi mogu biti opremljeni sa specijalizovanim funkcijama kao što su kamere, baterije, svetiljke ili senzori.

U međuvremenu, možete videti šta su u stanju sada da urade u video snimku ispod.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;