Prototip gradske stambene jedinice koji maksimizuje prostor

09.10.2013. | Gizmag

Kako moderni gradovi postaju sve više gusto naseljeni i dostupni stambeni prostor se smanjuje, obezbeđivanje maksimizacije isorišćenja prostora je od suštinske važnosti. Jedan od predloga za iskorišćavanje što više prostora dolazi nam od tajlandske arhitektonske kompanije Apostrophe's u obliku prototipa stambene jedinice Život u gradu (Living in the City).

Prototip stambene jedinice Život u gradu je i dalje samo prototip, i stoga ga ne bi trebalo smatrati održivim rešenjem spremnim za tržište. Međutim, pakovanjem dva glavna sprata, dva mezanina i vertikalnu baštu u fizički otisak od samo 97 kvadratnih metara, stambena jedinica je svakako vredna analize.

Sve u svemu, jedinica ima kuhinju i trpezariju, dnevnu sobu, višenamenski prostor, garderobu, spavaću sobu, vertikalnu baštu i potkrovlje koje se može koristiti kao kancelarijski prostor, ili možda kao dodatna spavaća soba.

Većina nameštaja unutar prototipa ima dvostruku svrhu, gde stepenice imaju ulogu i polica, na primer, a zidni odeljak se preklapa u radni sto. Raspored ima nekoliko unutrašnjih zidova, dok otvorene prostorije pomažu u prenošenju osećaja dostupnosti više prostora nego što ga stvarno ima.

Arhitekte su takođe posvetile pažnju potrebama pristupačnosti, i prizemlje je puno rukohvata, rampi, kao i prostorima za manevrisanje sa invalidskim kolicima. Međutim, ove funkcije su ograničene samo na prizemlje, tako da je teško reći da je stambena jedinica u potpunosti prilagođena ljudima sa invaliditetom.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...