INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Huba - kompaktno planinsko utočište

26.09.2013. | Designboom

Kompaktno planinsko utičište HUBA, projekat industrijskih dizajnera Malgorzata Blachnicka & Michal Holcer, je u potpunosti samodovljno i u stanju je da generiše sopstvenu energiju. Dizajn je zasnovan na tradicionalnoj alpskoj arhitekturi, uz malu površinu i materijale koji su korišćeni kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu.

Sklonište je opremljeno sa efektivnom vertikalnom vetrotubinom, a namenjeno je da bude postavljeno iznad 1.000 metara nadmorske visine, gde je prosečna brzina vetra oko 6m/s, sa maksimumima od po 30m/s. Godišnje padavine u planinama prelaze 1.200 mm/m2, i ovo obilje vetra i vode u takvoj ekstremnoj klimi omogućava skloništu potpunu samodovoljnost.

Energija proizvedena od strane turbine se skladišti u bateriji i služi za napajanje grejanja objekta, osvetljenja i pumpe za vodu. Posebno pozicionirani crep omogućava da kišnica bude lakše sakupljena u rezervoaru, gde se ona zatim filtrira, postajući bezbedna za piće.

 

Dinamički karakter unutrašnjosti strukture je formiran ukrštajućim ravnima, bez pravih uglova. Mali prozori se prostiru duž strane objekta, prekidajući zidove sa uskim trakama svetlosti. Matirano staklo pruža osećaj privatnosti u unutrašnjosti, dok LED trakasto osvetljenje obezbeđuje svetlost nakon zalaska sunca.

Ovo alpsko sklonište obezbeđuje četiri mesta za spavanje, uključujući i dva viseća kreveta koja su sakrivena u zidu. Takođe, objekat je opremljen sa lavaboom sa ugrađenim bojlerom, što svakako predstavlja pogodnost u ovim alpskim uslovima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;