Zbijanje betona (vibriranje i revibriranje)

27.11.2008. | infoBETON

Postupak zbijanja betona sprovodi se kako bi se eliminisao vazduh uhvaćen u betonskoj mešavini. Najstariji način da se to postigne sastoji se u tome što se beton nabija ili probada. Na ovaj način se vazduh pomera i isteruje iz betonske mešavine a pri tome se čestice betona približavaju jedna drugoj.

Moderni načini zbijanja betona je vibriranje betona čime se postiže da se čestice pomeraju, zbijaju i sležu u kompaktnu betonsku masu.

Vibracije masi betonu su u stvari prinudne vibracije čestica betona izazvane upotrebom specijalnih mehaničkih uređaja najčešće pervibratora, vibratora i vibrostolova. Primenom ovog postupka u masi svežeg betona po pravilu ostaje najviše 1-3% zaostalih mehurića vazduha.

Za svaku betonsku mešavinu postoji optimalna vrednost amplitude u frekvencije oscilovanja. Tako za beton sa krupnim agregatom Dmax 63mm potrebna je mala frekvencija i veoma visoka amplituda vibriranja pa se u takvim slučajevima koriste niskofrekventni vibratori sa frekvencijom do 3500 vibracija u minuti i amplitudom do 3mm. Za betone sa agregatom čije je maksimalno zrno agregata 32mm koriste se vibratori sa frekvencijama od 3500 do 9000 vibracija u minuti i amplitudom od 0.1 do 1mm. Ukoliko je maksimalno zrno agregata do 10mm tada se koriste visokofrekventni vibratori čije frekvencije dostižu i 20000 vibracija u minuti i amplitudama od 0.1 do 1.0mm.

Neka istraživanja u svetu su pokazala da korišćenjem više vibratora različitih frekvencija dovodi do boljeg pakovanja betona a samim tim i povećanja njegove konačne kompaktnosti.

Postoji nekoliko načina vibriranja betona zavisno od objekta na kome se primenjuje vibriranje betonai to: Interni vibratori – pervibratori, spoljni vibratori, vibrostolovi, površinski vibratori, vibrirajući valjci.

pervibrator

oplatni vibrator

 vibro-letva

Revibriranje betona

U praksi se beton vibrira neposredno po ugrađivanju, tako da se njegova konsolidacija ostvari pre nego što počne vezivanje betona. Često se betoniranje izvodi u slojevima tako da se javlja potreba da se beton koji je pre ugrađen u donje slojeve revibrira kako bi se slojevi betona povezali. Ovo se postiže na taj način što se vibroiglom zađe i u donji sloj betona. Na taj način se poništavaju slaba mesta a i pojava unutrašnjeg izlučivanja cementnog mleka se takođe sprečava.

Izvesna eksperimentalna ispitivanja ukazuju na to da se beton može uspešno revibrirati sve do vremena od 4 sata nakon mešanja. Revibriranje nakon 2 sata od časa mešanja donosilo je osetno povećanje čvrstoće na pritisak posle 28 dana. Ovo povećanje je bilo oko 14% u odnosu na beton koji je vibriran odmah po ugrađivanju u kalupe.

Uopšte uzevši, povećanje čvrstoće najveće je kod betona koji su podložni krvavljenju pošto se revibriranjem isteruje zarobljena voda u betonu. Takođe, revibriranje povećava vezu između betona i armature.

I pored navedenih prednosti revibriranje se nije ukorenilo u praksi jer ono zahteva još jednu dodatnu radnju oko ugrađivanja betona a to automatski povlači i dopunske troškove prilikom betoniranja.

 

Komentari: 2

Makso BN 06.04.2013 09.31.30

Poštovani,
kojim instrumentima se određuju vrijednosti frekvencije i
amplitude vibriranja?
Hvala!

jelena 18.11.2009 22.18.16

dobar vam ovaj vibrator

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...