INFONET-468X60-BANNER

Mogu li bolji arhitektonski projekti poboljšati bezbednost od požara u zgradama?

05.09.2013. | CR

Zaštita života i imovine od dejstva vatre je jedan od ključnih ciljeva građevinskih normi širom sveta. Zahtevi za određivanjem klase protivpožarnosti građevinskih elementa je jedan od ključnih strategija koje se upošljavaju radi postizanja ovog cilja.

Protivpožarni zahtevi kojih projektanti moraju da se pridržavaju za nove i postojeće objekte, se stalno ažuriraju. Međutim, nedavni destruktivni požar na najvećem aerodoromu u istočnoj Africi, Međunarodnom aerodromu Jomo Kenyatta, preusmerio je pažnju da to da li je većina zgrada bezbedna od požara.

Postoji mnogo načina da se zgrade zaštite od požara, ali jedna opcija koja se često previđa jeste angažovanje i upotreba kvalifikovanih arhitekata, koji mogu da koriste dizajn da povećaju zaštitu od požara kako za ljude, tako i za zgrade.

Kako objekti postaju sve složeniji i arhitekte pomeraju granice dizajna fasada sve dalje, od ključnog je značaja uzeti u obzir posledice zaštite od požara novih zgrada ili drugih građevinskih projekata već u fazi idejnog projekta.

Istorijski je projektovanje objekata sa jasnom zaštitom od požara bilo viđeno kao prepreka za inovativni dizajn, ali to ne mora da bude slučaj. Mnoge inovativne zgrade sada koriste sofisticirane sisteme protivpožarne zaštite, umesto oslanjanja isključivo na građevinske normative. Ovaj pristup može omogućiti arhitektama da projektuju inovativne, isplative projekte uz ispunjavanje svih uslova zaštite od požara.

Uspešni protivpožarni dizajn zahteva razumevanje širokog spektra pitanja i komponenti, kao i interakcija između njih, kao što su: izvori vatre, putanje dima i prenos toplote u strukturi zgrade, otkrivanje požara, ljudsko ponažanje i toksičnost.

Zgrade postaju veće, više, dublje i složenije sa više funkcija i ljudi, te otuda potreba za još kvalitenijim protivpožarnim projektovanjem već u idejno fazi izrade projekata. Kvalifikovani stručnjaci vam mogu pomoći u uključivanju najnovijih principa zaštite od požara u vašim arhitektonsko-građevinskim projektima, a bez negativnog uticaja na funkcionalnost ili izgled zgrade.

Dobar arhitektonski projekat treba da sadrži putanje bekstva od požara kojima se lako može pristupiti. Za nebodere komercijalne namene, požarne stepenice moraju biti lako dostupne i treba da se završavaju na nivou prizemlje, bez ikakve dvosmislenosti ili izuzetaka. Ovo će sprečiti ljude koji beže od požara sa gornjih spratova da odu u podrum, namesto u prizemlje.

Ovaj zahtev se obično sprovede od strane lokalnih vlasti prilikom odobravanja arhitektonskih projekata. Arhitekte koji su dobro obučeni projektuju zgrade sa požarnim stepenicama kao što se od njih i zahteva. Građevinski i projektantski sektor je međutim infiltriran sa šarlatanima, koji isporučuju projekte ispod standarda. Preporučljivo je da investitori sarađuju sa proverenim i licenciranim projektantima.

Građevinski i protivpožarni normativi imaju za cilj da štite od gubitka života i da smanje uticaj požara na neposrednu okolinu, i ne moraju pod obavezno da štite imovinu, ili da reše probleme koji su nastali sa novim projektima u jedinstvenim okolnostima. Stoga, neophodno je efikasno i kreativno integrisati građevinske norme sa protivpožarnim merama, kao i sa drugim strategijama projektovanja kako bi se postigao uravnotežen projekat koji će obezbediti željeni nivo bezbednosti.

Celokupni pristup projektovanja zgrada ima za cilj da stvori uspešnu zgradu visokih performansi. Da bi se taj cilj postigao, morate primeniti intgrisani pristu projektovanju (integrisano projektovanje) već tokom faze izrade idejnog projekta. Fundamentalni izazov celog projektovanja jeste taj da treba shvatiti da su svi građevinski sistemi međuzavisni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;