INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeoform: Novi eko-prijateljski građevinski materijal budućnosti?

30.08.2013. | Gizmag

Australijska kompanija Zeo je razvila i patentirala proces bez lepka koji stvara snažan, svestran novi građevinski materijal samo od celuloze i vode. Rezultirajući tvrd materijal poznat pod imenom Zeoform može biti nanešen prskanjem, može biti oblikovan u kalupu ili ručno oblikovan u veliki asortiman proizvoda. U ovom slučaju nisu samo drveća ta koja imaju korist - Zeoform takođe pruža ekološku alternativu upotrebi plastike i smole.

Ekološka prednost korišćenja celuloze kao sirovine je da ona, kao najzastupljenije organsko jedinjenje na Zemlji, može biti izdvojeno iz velikog rboja izvora, uključujući reciklirani papir, tkaninu i biljke. Ona se takođe može pronaći u nekim oblicima algi i u izlučevinama nekih bakterija.

Formula koja se koristi za pravljenje Zeoform-a imitira prirodni proces bez lepka koji se zove hidroksil vezivanje, gde se celulozna vlakna lepe zajedno u vodi. Prema kompaniji Zeo ovaj proces je netoksičan, ne zahteva hemikalije ili lepokove, i on je „energetski i vodo efikasan“.

Kompanija Zeo kaže da se stvoreni materijal može reciklirati, da je jak kao ebonovina, i da može biti oblikovan korišćenjem niza tehnika koje ga čine pogodnim za upotrebu u „bilo kojoj industriji kojoj je potrebno drvo, plastika i lepak za proizvodnju“. Na većim gustinama, Zeoform je vodootporan i nezapaljiv, a kompanija takođe radi na premazu koji bi mogao da odoli ekstremnim vremenskim uslovima.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;