INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Torre David – Najviši urbani skvot

30.08.2013. | Nina Radosavljević d.i.a. | O-Ruk

Torre David je poslovna zgrada u Karakasu, Venecueli, visoka 45 spratova. Kao jedan od najviših nebodera Južne Amerike, jedinstven je po nedostatku liftova, ali i svojoj nameni. Gotovo završen u izgradnji, stajao je prazan nakon smrti glavnog investitora i venecuelanske krize 1994. godine.

Torre David, nazvan po finansijskom investitoru David Brillembourg-u, bio je napušten dugi niz godina, te je preuzet od strane lokalnog stanovništva 2008. Stanari, koji su okupirali zgradu, napravili su improvizacije i pretvorili ovaj toranj u vertikalnu favelu. Danas ona u sebi sadrži ne samo domove, već i druge svakodnevne sadržaje kao što su improvizirane doktorske ordinacije, prodavnice, i još mnogo toga.

Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner, profesori na ETH Zürich , zajedno sa svojim dizajnerskim timom Urban Think Tank-om, fotografom Iwan Baan i Suat Group, proveli su godinu i po dana istraživanja ovog urbanog fenomena Južne Amerike.

Tim je ponudio i inovativne solucije za rešavanje novih načina vertikalne mobilnosti Na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljen je njihov projekat i dokumentarni film Torre David.

Fotograf Iwan Baan je dokumentovao Torre David i osobe koje se tu nalaze, stvarajući jasnu sliku ovog kontradiktornog prostora, dok u isto vreme otkrio svetu jednu od najinteresantnijih urbanih struktura, koje su se pojavile dinamično i bez planiranja. Danas je ova zgrada urbani skvot naseljen sa više od 750 porodica, koje žive u bespravnim uslovima, a neki je i nazivaju vertikalna sirotinjska četvrt.

Izložena je vizija za praktične, održive intervencije Torre Davida i za slična neformalna naselja širom sveta. Rad u globalnom kontekstu neformalnosti, Brillembourg i Klumpner fokusiraju na razvoj strategija za transformaciju gradova u produktivnija okruženja, stvarajući tako nove generacije dizajnera za poboljšanje gradova u 21. veku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;