INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tržište zelenih građevinskih materijala porašće na 254 milijarde dolara do 2020

26.06.2013. | Design Build Source

Globalno tržište zelenih građevinskih materijala će dostići preko četvrt biliona američkih dolara do kraja ove decenije, navodi se u novom istraživačkom izveštaju. Izveštaj „The Materials in Green Buildings“, istraživačke kompanije Navigant Research, predviđa da će globalno tržište zelenih materijala porasti sa sadašnjih 116 milijardi dolara na 254 milijarde dolara u 2020. godini.

Kompanija Navigant Research kaže da će potražnja za zelenim zgradama i prateći materijal, koja je ostala snažna uprkos poslednjih patnji globalne ekonomije, nastaviti da cveta zbog političke i regulatorne podrške, kao i povećanje popularnosti mera održivosti u građevinskom sektoru.

Ostali faktori koji podržavaju rast tržišta zelenih građevinskih materijala će obuhvatati pad cena, potrošačku tražnju i ekonomske koristi koje se garantuju usvajanjem mera zelene gradnje.

Zeleni građevinski materijali, kao što je definisano u izveštaju, uključuju i tradicionalne materijale koje imaju minimalni uticaj na životnu sredinu i najsavremenije tehnologije koje aktivno unapređuju održivost zgrada.

Izveštaj navodi da, iako tržište u ovom trenutku možda pati od obilja proizvoda koji se predstavljaju kao zeleni, više odabrana grupa alata i kriterijuma koji se pojavljuju u velikoj meri će doprineti transparentnosti i standardizaciji u okviru ovog sektora.

Izveštaj afirmiše optimističke prognoze studije o zelenim građevinskim materijalima, objavljene od strane kompanije The Fredonia Group iz Kine, koja procenjuje da će rast tražnje porasti za 11 odsto godišnje u građevinskom sektoru Sjedinjenih Američkih Država do 2017. godine.

Građevinske kompanije širom sveta postaju sve više svesne prednosti koje donose zelene zgrade. Istraživanje kompanije McGraw-Hill Construction pokazalo je da 51 odsto ispitanika očekuje da će 60 odsto njihovog posla biti zelen do 2015. godine u poređenju sa samo 28 odsto u 2013, i 13 odsto u 2008. godini.

Iako se očekuje da će rast u zelenoj gradnji Severne Amerike nastaviti da cveta, Evropa će biti glavno regionalno tržište do 2020. godine prema predviđanjima kompanije Navigant Research, čineći oko polovinu globalnog tržišta.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;