IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Male baterije bi mogle da udvostruče doprinos obnovljivih izvora energije

22.05.2013. | Design Build Source

Instalacija malih baterija na pojedinačnim obnovljivim energetskim postrojenjima bi mogla da podigne njihov doprinos elektro mreži za čak 100 odsto preko ublažavanja električnih fluktuacija velikih razmera.

Dok su solarna energija i energija vetra trenutno najistaknutiji i najkarakterističniji oblici obnovljive energije na tržištu, njihovo široko usvajanje je otežano zbog njihove zavisnosti od promenljivih vremenskih uslova i velikih fluktuacija u proizvodnji električne energije koje ovo može da stvori.

Rešenja ove dileme su se do sada fokusirale na mere velikog skladištenja, koje omogućavaju apsorbciju velike količine viška energije proizvedene od solarnih i eolskih postrojenja u idealnim uslovima, kao i njihova kasnija upotreba kada su vremenski uslovi manje pogodni za proizvodnju električne energije.

Prema mišljenjima mnogih stručnjaka iz ove industrije, međutim, jedan potencijalni lek možda leži u korišćenju mnoštva malih baterijskih jedinica koje su daleko više pristupačnije.

Ričard Fioravani, potpredsednik za skladištenje energije u energetskoj kompaniji DNV KEMA, kaže da bi čak i skromno povećanje baterija za skladištenje na vetroelektranama moglo da poveća njihov doprinos mreži.

Prema Fioravaniju, doatak od samo 15 minuta vremenskog skladištenja na vetroelektranama bi moglo da podigne njihov doprinos kapacitetu mreže od 20 odsto do između 30 i 40 odsto. Tih 15 minuta pružiće operatorima mreže sa dovoljno vremena da usklade proizvodnju električne enrgije iz konvencijalnih elektrana. „To je odličan način da se podstaknu veće količine obnovljivih izvora energije“, kaže on.

Kompanija General Electric već isprobava ovo rešenje sa prodajom svoje prve nove linije „hibridnih“ vetroturbina. Ove turbine su opremljene sa baterijama koje su sposobne da uskladište energiju dobijenu iz turbina kada one rade punom parom za manje od minut.

Kompanija General Electric veruje da uprkos njihovim skromnim kapacitetima, dodavanje baterija može da osigura izlaznu snagu vetroelektrana za do sat vremena kada se koriste u kombinaciju sa naprednim algoritmima razvijenim od strane kompanija koje predviđaju vremenske uslove.

Iako baterije podižu troškove vetroturbina, one donose dodatne ekonomske prihode tako što omogućavaju vetroelektranama da isporučuju energiju mreži čak i kada nema vetra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;