INFONET-468X60-BANNER

Podesivi materijal inspirisan suzama

16.05.2013. | EcoBuildingPulse

Suze obavljaju niz složenih aktivnosti: oni ispiraju čestice, štite oči od prašine u vazduhu i obezbeđuju tečni sloj koji poboljšava vid. Naučnici sa Vis instituta za biološki inspirisan inženjering Harvard univerziteta (Harvard's Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering) tražili su inspiraciju u suzama za razvoj novih materijala koji mogu da „podese“ svoje odnose sa tečnostima podešavanjem veličine svojih mikropora.

Nova prilagodljiva supstanca, koja se sastoji od nekoliko slojeva filmova i lepkova, je sposobna za promenu više svojstava kada se razvuče. Kada se mazivo doda materijalu u stanju mirovanja, on postaje providan. Materijal je takođe klizav, i kapljice tečnosti se lako skotrljaju sa površine. Jednoom kada se istegne, međutim, materijal ne samo da postaje neproziran, već i sprečava tečnost da se kreće dalje - čak se suprostavljajući i sa gravitacionom silom.

Prema naučniku Ksi Jaou sa Vis instituta, materijal nudi mnogo više od „promenljive vlažnosti“ po tome što nudi odličan stepen kontrole sposoban da manipuliše sa pojedinačnim kapljicama tečnosti u realnom vremenu. Iz tog razloga, istraživački tim je uzbuđen zbog stvaranja novih aplikacija kao što su: pametni cevovodi koji automatski regulišu protok tečnosti, samočišćeća kontakt sočiva ili arhitektonski tekstil koji može da prilagodi svoju transparentnost i propustljivost na osnovu različitih vremenskih uslova.

Iz arhitektonske perspektive, s obzirom na sve veći značak vodnih resursa i upravljanje atmosferskim vodama u zgradama, ovaj novi materijal inspirisan suzama bi mogao da stvori arhitekturu koja „plače“ dok se prilagođava promenljivim okolnostima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;