INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompanija „Spectrolab“ tvrdi da je proizvela najefikasniju solarnu ćeliju na svetu

10.04.2013. | Gizmag

Kompanija „Spectrolab“, filijala kompanije „Boeing“ poznata po proizvodnji solarnih ćelija za satelite i svemirske letelice, je u poslednjih nekoliko godina posvetila pažnju na zemaljske solarne ćelije kako bi se priključila trci u rastućem tržištu alternativne energije. Sada kalifornijska kompanija tvrdi da je proizvela solarnu ćeliju sa novim rekordom efikasnosti od 37,8 odsto za zemnu višečvorne ćeliju bez solarne koncentracije.

Dok su „Spectrolab“ i druge kompanije postigle veće efikasnosti sa višečvorne solarne ćelije, to su uradili korišćenjem sunčeve svetlosti koncentrisane sočivima ili ogledalima na solarnu ćeliju. Kompanija kaže da je uspela da postavi novi rekor bez koncentracije solarne svetlosti korišćenje nove klase višečvorne solarne ćelije visoke efikasnosti.

Za razliku od tradicionalnih silicijumskih solarnih ćelija, višečvorne solarne ćelije sadrže nekoliko različitih poluprovodničkih materijala. Interfejs između ovih različitih materijala (koji su poznati kao p-n spojevi - su podešeni na različite talasne dužine svetlosti kako bi povećali efikasnost.

Nije otkriveno koji su materijali korišćeni u ovom slučaju, i u saopštenju se samo navodi da je postignuta konverzija od 37,8 odsto „korišćenjem nove klase višečvorne solarne ćelije visoke efikasnosti, stvorene od dva ili više materijala i uz pomoć Boing tehnologije koja omogućava da poluprovodnički materijal bude pouzdan.“

Kompanija ne namerava da ostane samo na ovom rezultatu, jer kako je rekao potpredsednik kompanije „Spectrolab“ za napredne tehnologije, Naser Karam, tehnologija kompanije ima potencijal za efikasnošću više od 45 odsto, čak i pod nižom koncentracijom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;