INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanska banka finansira izgradnju prve vetroelektrane na moru u SAD-u

22.03.2013. | Gizmag

Nedavna objava Banke Tokijo-Micubiši UFJ (BTMU - Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ) da će finansirati 2 milijarde dolara u projekat izgradnje Cape Wind-a, prve vetrolektrane na moru u Sjedinjenim Američkim Državama je veoma zanimljiva. Prema najavama, izgradnja bi trebala da počne pre kraja ove godine.

Projekat Cape Wind bi trebalo da ima 130 vetrotrubina u Nantaket Soundu, delu Atlantskog okeana južno od Kejp Koda (Cape Cod) u Masačusetsu. Očekuje se da vetroelektrana ima instalirani kapacitet (suštinski, maksimalni teoretski izlaz) od 468 MW. Ovo bi postavilo vetroelektranu Cape Wind rame uz rame sa najvećim vetroelektranama na svetu, mada je nekoliko većih predloženo za Severnu Evropu i Istočnu Aziju.

Tvrdi se da će Cape Wind obezbediti tri četvrtine potreba za električnom energijom za jugoistočni region Masačusetsa. Namenjeno je da vetroturbine budu locirane na delu obale nazvanom Horseshoe Shoal, nekoliko milja od obale Kejp Koda. Projekat je već odobren od strane Ministarstva unutrašnjih poslova SAD-a (U.S. Department of the Interior).

Iskreno govoreći, Banka Tokijo-Micubiši UFJ nadoknađuje deo investicije u projekat od 2,6 milijardi dolara, a stvarna investicija će verovatno doći iz raznih spoljnih izvora. Izveštaji raznih novinskih agencija tog regiona kažu da projekat Cape Wind nije sasvim siguran još. Za nekih 600 miliona dolara, tačno. Kompanija Siemens Energy Inc., koja će obezbediti turbine, i Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država će vrlo verovatno nadoknaditi taj gubitak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;