INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Inachus“ plutajuća vila u Londonu

04.02.2013. | Gizmag

Londonski arhitektonski biro „Sanitov Studio“ projektovao je modernu i održivu plutajuću kuću koja se nalazi na obali Temze u Londonu. Nazvana po starogrčkom rečnom božanstvu, „Inachus“ je dvospratna kuća/brod koja mnogo više liči na visokotehnološku plutajuću vilu.

Kuća, koja se prostire na dva nivoa, dolazi u kompletu sa dizajniranim nameštajem, vertikalnom baštom, drvenim podovima, prozorima spratnih visina, palubom na krovu, inteligentnim sistemom osvetljenja i fotonaponskim panelima koji obezbeđuju vanmrežnu energiju.

„Cela kuća je napravljena sa posvećenim odnosom i inherentnim smislom skandinavskim pristupom dizajna“, rekao je vodeći projektant biroa „Sanitov Studio“, Aleksandar Hamilton Houz (Alexander Hamilton Hose). „Dom je inspirisan mogućnostima mobilnosti brodova i čvrstine kuće spojene u jednoj viziji, uključujući i uklapanje sa prirodnom sredinom obale reke.“

Bilo je potrebno devet meseci da se plutajuća vila završi, pošto je to bio prvi plutajući projekat ovog biroa i on, po svojoj prirodi, mora biti prilagođeniji u odnosu na klasične projekte kuća ili brodova. Kuća inkorporira korišćenje održivih i recikliranih mateirjala, kao što je brzorastući bambus, reciklirano industrijsko drvo i reciklabilni beton.

Multifunkcionalno ulazno područje i stepenište karakteriše impresivni zeleni zid, veliki svetlarnik i električni lift koji vas vodi na krovnu palubu koja ima đakuzi i deo za roštiljanje.

U srcu visokotehnoloških funkcija doma nalazi se Lutron sistem za kontrolu osvetljenja, koji omogućava stanarima da kontrolišu sve aspekte osvetljenja daljinski putem smart telefona ili tablet računara.

Korišćenjem internet konekcije, ovoj funkciji se može pristupiti bilo gde u svetu, dajući korisnicima doma mogućnost da provere da li su sva svetla ugašena kada su na odmoru, kao i da daljinski uključe svetla u spavaćoj sobi i dnevnoj sobi kako bi dali utisak da je neko kod kuće.

Sistem je takođe programiran da uključuje svetla sa po 80 odsto kapaciteta kako bi se uštedela električna energija. Pored toga, svetla mogu biti sinhronizovana sa alarmnim sistemom, te ako se desi aktivacija alarmnog sistema, svetla će trepereti u skladu sa njim. Ova funkcija bi očigledno privukla više pažnje na kuću u slučaju provale, što bi takođe otežalo provalniku.

Kako bi se dalje održala niska emisija ugljen dioksida, „Inachus“ plutajuća vila je visoko termički izolovana i poseduje hermetički zatvoren omotač, prozore sa trostrukim staklom i mehaničku ventilaciju sa rekuperatorom toplote.

Prema arhitektonskom birou „Sanitov Studio“, ovaj dom je samo jedan od 40 domova u Velikoj Britaniji koji se mogu pohvaliti sa statusom energetskog nivoa 5 (Energy Level 5), što je jednako sa 100 odsto efikasnosti energije. Pored toga, kuća sakuplja i koristi sivu vodu za potrebe čišćenja broda i za zalivanje unutrašnjeg botaničkog zida.

Arhitektonski biro „Sanitov Studio“ ima niz projekata za plutajuće domove i trenutno radi na dobijanju potrebnih dozvola za izgradnju plutajućeg naselja u Londonu. „U poslednje vreme je postalo veoma popularno i u trendu živeti u vodenim oblastima, i to je samo početak“, rekao je arhitekta Houz.

„Plutajući domovi u plutajućim naseljima imaju mnogo stvari da ponude našim urbanizovanim gradovima i samo je pitanje vremena pre nego što ćemo videti njihov rast sa izuzetka do fenomena koji pomažu u rešavanju održivih i socioekonomskih problema naših rastućih gradova širom sveta.“

Cena za plutajuće domove arhitektonskog biroa „Sanitov Studio“ nalik „Inachus“ počinje od 750.000 funti za izgradnju bez cene pristajanja uz obalu. Međutim, kuća „Inachus“ u Londonu je trenutno na prodaju sa ugovorom za pristajanje u trajanju od 60 godina za cenu od 2,3 miliona britanskih funti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;