INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromna sfera biće izgrađena od hiljade recikliranih CD-ova i DVD-jeva u Kini

01.02.2013. | Inhabitat

Nečija stara muzička kolekcija u Kini dobija drugu šansu za život. Kompanija „Miniwiz Sustainable Energy Development Ltd“ je nedavno objavila planove za izgradnju „iGreen“, muzej vazduhoplovstva opremljen sa 5D bioskopom koji će biti centralno mesto parka „Dream World“ blizu Šangaja.

Sa prečnikom od 50 metara, sfera će biti jedna od najvećih sfernih struktura na svetu i ona će biti izgrađena korišćenjem 100% recikliranih CD-ova i DVD-jeva. Pored toga što će smestiti muzejski kompleks, „iGreen“ će stvoriti mikroklimu omogućavajući rast tropskih biljaka. Projektovana da izdržai nalete vetra snage tajfuna, kisele kiše i UV zračenje, futuristička zgrada će biti jedna od najimpresivnijih znamenitosti Kine.

„iGreen“ se očekuje da će biti završen 2015. godine i koristiće najsavremenije tehnologije za reciklažu kako bi pretvorili otpad u novi, sjajni eksterijer, nameštaj, plafon, podove i rasvetu. Posetioce sfere će moći da uživaju u 5D simulatoru letenja, kafiću i zelenom krovu. Pored toga što su ekološki, korišćeni reciklirani materijali imaju korist i isplativosti.

„Normalno je da ekstravagantne strukture poput „iGreen“-a koštaju veoma puno. Korišćenjem recikliranih materijala, modularizacije i brze izgradnje uspeli smo da učinimo ovaj napor komercijalno isplativim“, rekao je Donald Saga, direktor upravljanjem projektima kompanije „Miniwiz Sustainable Energy Development Ltd“.

Za ovu kompaniju, korišćenje đubreta nije ništa novo. Kompanija je takođe bila uključena u projekte kao što su „EcoArk“ u Tajpeju koji se oslanjao na upotrebu cigli „Polli-Bricks“, koje su sastavljene od reciklirane PET plastike. Korišćenje recikliranog polikarbonata i poljoprivrednog otpada je najnovija inovacija kompanije koja je rezultat truda inženjera, arhitekata i hemičara. Transformacijom neželjenog i zastarelog u savremeni materijal, kompanija postavlja standard za održive zgrade.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;