INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzeleniji neboder na svetu je onaj koji "diše"

16.01.2013. | Gizmag

PNC Financial Services Group" se nada da će premašiti LEED Platinum zahteve uz promovisanje zdravog zatvorenog radnog mesta sa svojim najnovijim projektom - neboderom na PNC plazi. Smešten u centru Pitsburga, Sjedinjene Američke Države, neboder će imati oko 75.000 kvadratnih metara bruto površine sa građevinskim budžetom od oko 240 miliona dolara.

Dizajn koji "diše" je stvoren od strane arhitektonske firme Gensler i on se udaljava od tradicionalnog zatvorenog klimatizovanog okruženja i ima uzvišeni cilj da postane najzeleniji neboder na svetu.

Priprema gradilišta i izgradnja je počela na proleće 2012. godine, dok je završetak planiran na leto 2015. godine. Neboder će se nalaziti pored sedišta PNC na PNC plazi, koji se takođe može pohvaliti sa jednim od najvećih zelenih zidova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaposleni u neboderu od 33 sprata će moći da imaju direktan pristup dnevnoj svetlosti i svežem vazduhu, za šta direktor projektovanja u Gensler-u, Hao Ko, priznaje da je mnogo više od evropskog pristupa projektovanju koji je inkorporiran u trenutnim američkim neboderima. Radni prostor u evropskim zgradama se često nalazi u blizini prozora, omogućavajući da zaposleni rade tokom cele godine uz prirodno osvetljenje.

Dizajn PNC nebodera prihvata klimu Pitsburga koja može da obezbedi povećan nivo prirodne svetlosti unutar sprata, zajedno sa poboljšanom regulacijom temperature za veći deo godine bez korišćenja tradicionalnih, energetski intenzivnih KGH sistema. Arhitekte se nadaju da će ovo postići korišćenjem duple fasade koja se sastoji od dva panela stakla razdvojena sa zatvorenom šupljinom koja će omogućiti protok spoljašnjeg vazduha unutra.

Fasadu će karakterisati otvarajuća vrata i prozori koji će dozvoljavati prodor svežeg vazduha u objekat tokom optimalnih uslova, što je efektivno vreme kada zgrada "diše". Solarni dimnjak je još jedna komponenta pasivnog sistema strukture: On vuče vazduh kroz otvorene prozore, umesto da izbacuje vazduh napolje kako se to obično dešava kod obakodera. Taj vazduh zatim putuje preko spratova, zagreva se i izbacuje kroz krov.

Kao održivi razvoj, arhitekte se nadaju da će neboder smanjiti korišćenje okolnih pitsburških reka, koje su već u riziku zbog preteranog korišćenja, olujnih voda i sistema za otpadne vode. Neboder će koristiti slavine sa malim pritiskom, kao i sisteme sakupljanja kišnica kojima će se navodnjavati zeleni krovovi, dok će se siva i crna voda tretirati kada god je to moguće.

Kompanija PNC je potvrđena u gradnji održivih zgrada sa već 118 zgrada sa LEED rejtingom. Kompanija je otvorila svoju prvi zelenu zgradu 2000. godine i navodi da je smanjila svoj budžet za energiju za 25 odsto od 2009. godine. Projektantski tim takođe razmatra gorivne ćelije, solarne panele, geotermalne sisteme i druge alternativne izvore energije u cilju smanjenje emisije ugljenika nebodera.

Internet sajt kompanije potvrđuje da su se pri projektovanju vodili i fokusirali na istraživanje Karnegi Melon Univerziteta (Carnegie Mellon University), koje ukazuje da se manje odsustva zbog bolesti dešava i da su zaposleni više angažovani u zgradama koje imaju slične tehnologije kao i PNC neboder u odnosu na zgrade sa standardnim kancelarijskim okruženjem.

Ovo sugeriše, u krajnjoj liniji, da kompanije shvataju da su srećni i produktivni radnici dobra stvar, pogotovo u trenutnoj ekonomskoj klimi. Tokom perioda od 30 godina, sajt kompanije navodi da, iako su početni troškovi za izgradnju i održavanje dva i šest odsto ukupnih troškova, personalni troškovi su 92 odsto, što čini napore da se poboljša produktivnost veoma vrednim.

Unutar nebodera, arhitektonski biro Gensler je koristio manju spratnu površinu i spojio dva spratna nivoa kako bi promovisao veću saradnju između zaposlenih i zaustavio anonimnost putovanja liftovima između spratova. Tipična spratna površina neboder je četiri puta veća od evropskih nebodera, samim tim, korišćenjem manje spratne površine, cilj je da se dovede prirodna svetlost i vazduh u unutrašnjost.

U kombinaciji sa fasadom koja "diše", predviđa se da će projekat značajno smanjiti potrošnju energije na osvetljenje i hlađenje, koji su dva najveća potrošača energije u američkim poslovnim zgradama. Zaposleni će sedeti unutar 10 metara od otvorenih tremova duple fasade i imaće mogućnost da sami prilagode osvetljenje i temperaturu u svojim kancelarijama.

FSC sertifikovano drvo crvenog javora iz zapadne Pensilvanije će se koristiti za enterijer zid-zavese sa kliznim staklenim vratima na svim spratovima koji omogućavaju stanovnicima da izađu na platformu od jedog metra između slojeva fasade. Kako bi se iskustvo nebodera krunisalo, postoji i zatvorena "nebeska bašta" koja će se prostirati na pet spratova i planirana je da pruži osećaj spoljašnjosti unutra.

Sve su ovo dobri faktori za zaposlene i izazov za projektante je bio da se oni osećaju kao da sede izuveni na klupi u parku, sa laptopom, osećajući povetarac na svojoj koži. Izvršni direktor kompanije PNC, Geri Saulson, kaže da će neboder trošiti manje od 50 odsto energije koju tipična kancelarijska zgrada koristi i da će uštedeti najmanje 30% energetskih troškova PNC-a. Ovo sve zvuči idilično i rezultati u 2015. godini bi trebalo da proizvedu neke zanimljive statistike produktivnosti i podatke o održivoj gradnji za buduća pokolenja.

Zajednica u Pitsburgu, koji je nekada bio grad čelične industrije, a sada funkcioniše kao centar za finansijske usluge, zdravstvo, tehnologiju i obrazovanje, bi trebalo da ima koristi od zapošljavanja oko 2.500 građevinskih radnika u narednih nekoliko godina i projekat ima za cilj da promoviše razvoj i poslovni rast u centru grada.

Kompanija PNC nije uključila kafeteriju u neboderu, već će umesto toga podstaći zaposlene da ručaju napolju, čime se obezbeđuje dodatni podsticaj za lokalnu privredu i utiče se na bolje zdravlje zaposlenih. Ovo je dokazana strategija koja je već primenjena na više modela.

Kako projektanti i investitori nastoje da izgrade najviše i, srećom, najodrživije nebodere, osvežavajuće je videti projekat koji dodaje više elemenata odgovorne gradnje kroz potragu za udobnost zaposlenih koja je osmišljena da održi produktivno radno okruženje i pozitivno radno iskustvo. Kako izgradanja napreduje možemo se nadati da će rešenja klimatizacije i podrška zajednice biti realizovana i da će obezbediti dodatna održiva rešenja za projektovanje nebodera.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;