INFONET-468X60-BANNER

Neboder isklesan suncem

10.12.2012. | Gizmag

Arhitektonski biro Studio Gang Architects je predstavio neobični projekat nebodera od 65 metara koji bi trebalo da bude izgrađen pored njujorškog Haj Lajna (High Line), povišeni park koji je konvertovan iz bivše železničke linije. Neboder isklesan suncem (Solar Carve Tower) se tako zove zbog svog neobičnog dizajna koji kleše uglove inače kuboidne forme nebodera. Oblik je projektovan da minimizira neboder kao opstrukciju direktnoj sunčevoj svetlosti na putu ka parku Haj Lajn.

Trenutno se na budućoj lokaciji nebodera, uglu 14. ulice i 10. Avenije nalaze objekti za pakovanje mesnih prerađevina. Parcela se direktno oslanja na zapadni deo Haj Lajna, blizu obale reke Hadson. Ovo čini Haj Lajn posebno osetljivim na novogradnju na toj lokaciji, gde će nove zgrade verovatno blokirati kasno, nisko sunce sa zapada, gde, zahvaljujući prisustvu reke, inače ima dosta neba.

Jasno je da je biro Studio Gang Architects uradio veliki broj kompjuterskih analiza kako bi razumeo bačenu senku od strane nebodera, koja će zavisiti i od vremena i godišnjeg doba. Rezultat je taj da je zgrada, u figurativnom smilu, odsečena teorijskim putanjama sunčeve svetlosti. Biro Studio Gang opisuje konačnu formu kao imanje "fasade nalik dragulju" koja, barem prema kompjuterskim renderima, izgleda da ima raznovrsni kvalitet tamo gde nedostaju uglovi koji su napravili mesta za ugaone fasade. 

Studio Gang ističe da prisustvo parka Haj Lajn unutar gradskih blokova umesto na ulici znači da on nije zaštićen urbanističkim propisima koji su osmišljeni da zaštite prava korisnika ulica na svetlost i svež vazduh.

Arhitekte opisuju Neboder isklesan suncem (Solar Carve Tower) kao "neboder koji poboljšava javni život grada na načine na koji samostalni neboderi ne mogu". Ono što je osvežavajuće u ovom projektu jeste njegov naglasak na okruženje zgrade koliko i (u stvari, u ovom trenutku, više nego) na svoje stanare. U slučajevima gde su mnoge zgrade projektovane da budu nametljive, ovaj neboder je projektovan da ne bude nametljiv... bar što se svetlosti tiče.

Očekuje se da će izgradnja Nebodera isklesanog suncem biti završena do kraja 2015. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;