INFONET-468X60-BANNER

Četvrti međunarodni konkurs za studente arhitekture i dizajna od 1. oktobra do 31. januara 2013

12.10.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Slovenača kompanija Trimo po četvrti put organizuje bijenalni konkurs "Trimo Urban Crash", koji su pokrenuli 1. oktobra 2012. Takmičenje je usmereno na poboljšanje dijaloga između prakse, industrije i fakulteta. Za mnoge studente, takmičenje predstavlja prvi susret s praksom, ali i prvu referencu.

Prošlogodišnji izazov, „Tribina života“ („The Life Stand“), javna arhitektonska instalacija u posebnom rezidencijalnom naselju u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije – pokazala se kao veliki uspeh, pošto su dobili ukupno 363 projekta iz 56 zemalja širom sveta. Nadaju se da će brojevi koji se odnose na takmičenje ove godine biti još veći.

Prošle godine, ukupni pobednici Martinika Bjelavska i Vojček Novak iz Poljske ne samo da su proveli leto u Školi arhitekture Asocijacije Arhitekata u Londonu, kao nagrada – već su videli i svoj rad izgrađen na za to određenoj lokaciji i pušten u javnu upotrebu stanovnika Ljubljane.

Takmičenje 2013. godine poziva studente da projektuju jedinstvenu javnu lokaciju od Trimo materijala, i da se bolje upoznaju sa poslednjim trendovima u arhitektonskom i industrijskom dizajnu i tehnologijama. Specifičan zadatak je da se projektuje Servis za bicikle i Kafe (Bike Service and Coffee Shop) u centru Ljubljane, uz primenu paradigme arhitekture modularnog prostora i aspekta samodovoljnosti i održivosti nazvanog Bajs baza (Bike Base).

Zadatak se bavi pitanjem stvarnog socijalnog značaja, Grad Ljubljana poklanja zemljište, a Trimo gradi. Svedoci smo stvaranja snažnog, maštovitog dela, čiji će veliki deo kasnije da bude objavljen, napravljen uži izbor i izložen; a pobednički projekat u ukupnom plasmanu izabraće međunarodni žiri – uz malu pomoć glasova javnosti – i on će da bude izgrađen iduće godine.

Međunarodna takmičenja kakvo je Trimo Urban Crash nude i studentima i fakultetima odličan kanal komunikacije za efektivno uspostavljanje kontakata, kao i priliku da podele znanje i uporede različite arhitektonske pristupe. Trimo želi da širi integraciju i saradnju među akademskim krugovima, da ponudi drugačiji sadržaj za programe na fakultetima arhitekture, i da ohrabri konstruktivnu saradnju između teorije, prakse i biznisa na različitim poljima. S obzirom na jaku tradiciju Sektora za razvoj i istraživanja u Trimu i njegov fokus na stručnost, Trimo Urban Crash predstavlja samo jedan od njihovih mnogobrojnih projekata.

Konkurs je otvoren 1. oktobra 2012. godine, a krajnji rok za predaju projekata je 31. januar 2013. godine. Međunarodni žiri proglasiće pobednički projekat posle dve runde, a onda će da pozove i javnost na konačno glasanje.

Za više informacija i materijal - www.trimo-urbancrash.com

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;