INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća napravljena od konoplje

04.09.2012. | Gizmag

Prva američka kuća napravljena prvenstveno od konoplje je izgrađena. Korišćenjem proizvoda poznatim pod imenom Hemcrete - miks industrijske konoplje, kreča i vode - tim od 40 dobrovoljaca, podizvođača i projektanata su nedavno završili izgradnju kuće od konoplje koja se nalazi u Ašvilu u Severnoj Karolini. Projektantska i građevinska kompanija Push Design koja je okrenuta održivom dizajnu dobila je podršku članova zajednice i lokalnih funkcionera, i sada planira da izgradi više ovih kuća.

Korišćenje konoplje kao građevinskog materijala nije novost. Proizvod Hemcrete je registovan brend hempcrete, materijala koji se koristi kao alternativni građevinski materijal u Evropi i Australiji od 1960-tih godina. Korišćenje konoplje u izgradnji datira milenijumima nazad u Aziji i Bliskom Istoku odakle potiče biljka Kanabis.

Najveći izazovi upotrebe konoplje kao građevinskog materijala u Sjedinjenim Američkim Državame jeste regulacija, snabdevanje i cene. Elementi koji su međusobno povezani i utiču na rasprostranjenost ovog građevinskog materijala.

Dejvid Mosrije (David Mosrie) iz kompanije Push Design objašnjava: "Glavni negativni efekat pravne situacije (u SAD-u) jeste cena uvoza, koja je iskreno veoma visoka. Čak i dok je vlada legalizovala upotrebu medicinske marihuane u 19 država, ona ne dozvoljava industrijsku proizvodnju konoplje. Lokalna proizvodnja ne samo da bi smanjila uticaj na životnu sredinu eksponencijalno u odnosu na uvoz iz Evrope, već bi podstakla ekonomiju u klinču i podržala lokalnu poljoprivredu. Iskreno nema smisla održavati zabranu, na državnom ili saveznom nivou, ali ona se nastavlja."

S obzirom na ograničenja proizvodnje konoplje u Sjedinjenim Američkim Državama, kompanija Push Design uvezla je industrijsku konoplju iz Velike Britanije od kompanije Tradical preko kompanije Hemp Technology iz Severne Karoline.

"Mi smo veoma srećni što imamo kompaniju Hemp Technology i njenog osnivača Grega Flavela (Greg Flavell) ovde u Ašvilu", rekao je Mosrije. "Flavela je jedna od najboljih stručnjaka za konoplju na svetu. Mi smo bili u potrazi za najefikasnijim, održivim, neotrovnim, energetski efikasnim građevinskim materijalom godinama, što je trud u koji još ulažemo vreme svake nedelje", objašnjava Mosrije.

"Skoro odmah smo prepoznali da je konoplja, u svakom smislu sem cene, naizgled najefikasniji i održiviji materijal koji je dostupan širom sveta. Kvaliteti koje nudi su izvan svega što smo dobili od tipičnih materijala, kombinujući energetsku efikasnost sa sekvestracijom ugljenika, brzom obnovljivošću, snagom, životnim vekom od nekoliko stotina godina, i sa propustljivošću vazduha i unutrašnjim kvalitetom vazduha koji je neprevaziđen. To je neverovatna kombinacija, a spisak pozitivnih osobina nismo nikada videli u bilo kom drugom materijalu", završava Mosrije.

Prizvod Hempcrete ima neke interesantne osobine. Jedna od njih je sposobnost da izvuče ugljenik iz atmosfere ujedno i dok se gaji i dok je u formi proizvoda, što je mač sa dve oštrice za borbu protiv klimatskih promena. Prvo u fazi uzgoja, bilje prirodno koriste ugljen dioksid za rast po stopi od oko 22 tona po hektaru, a potom, što je interesantano, u fazi ugradnje gde sama zgrada nastavlja sekvestiranje ugljenika pošto se kreč u hempkretu kalcifikuje tokom vremena.

"Činjenica da se sadržaj kreča stalno kalcifikuje, pretvarajući se u kamen u suštini, tokom životnog veka zida, znači da sam zid vremeno očvršćava i postaje jači", kaže Mosrije. "Trajnost proizvod nije kao što smo do sada videli kod drugih proizvoda, izuzev kamena, pa možda čak i bolje od njega jer ne postoji malter u sastavima koji može da popusti vremenom. Studije u Evropi su procenila da zidni sistem ima oko 600 do 800 godina životnog veka."

Unutrašnjost kuće je obložena panelima od recikliranog papira poznatog pod imenom PurePanels. Ovaj materijal se sastoji od 100 posto recikliranog papira koji je nabran i potom urađen u obliku panela. On je obložen sa proizvodom Magnum Board - prirodna zamena za gipsane ploče - korišćenjem organskog lepka.

Paneli se spajaju preklopom i postavlja se oko pet panela na sat koristeći lepak i četiri vijaka koji se postavljaju u pod i plafon. "Rezultat je održivi, bez toksina, vazdušasti panelni zidni sistem koji se vrlo brzo postavlja i koji je kontra-intuitivno jak", rekao je Mosrije.

Vrata su napravljena od istog materijala obloženim sa tvrdim furnirom. Ona su vatrootporna i neverovatno laka. Prozorski okviri u kući su reciklirani iz srušenih kuća sa težim i bolje izolovanim staklom koje je zamenilo stara okna.

Sveukupno je timu bilo potrebno devet meseci da izgradi kuću, ali Mosrije ipak smatra da će budući projekti trajati oko pola tog vremena. Duži period izgradnje je bio zbog nepovoljnih vremenskih uslova i neiskustva tima u korišćenju konoplje.

Kompanija Push Design je nedavno potpisala ugovore za izgradnju nekoliko novih domova u Ašvilu, i dva ugovora za mikro naselja od po pet kuća, takođe u Ašvilu. Push Design takođe radi kao konsultant za snabdevanje materijala desetini projekata koji koriste Hemcrete od Teksasa do Kolorada na istočnoj obali.

A ako želite da izgradite kuću korišćenjem konoplje, a plašite se da bi ljudi pokušali da je popuše, Mosrije vam ovako savetuje: "Mi smo rekli ljudima da bi morali da popuše celu spavaću sobu da bi se naduvali! Bilo bi im potrebno oko 1.200 kilograma konoplje kako bi se naduvali, tako da je to neisplativo."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;