INFONET-468X60-BANNER

Prefabrikovana modularna kuća "Mini House"

03.09.2012. | Gizmag

"Mini House" je funkcionalna prefabrikovana modularna kuća koja se isporučuje u paketu i može biti izgrađena za samo dva dana. Prvi prototip, koji je projektovao i napravio švedski arhitektonski biro Jonas Wagell 2010. godine, se trenutno koristi kao letnja kuća u različitim delovima Švedske.

Upakovana kuća "Mini House" sastoji se od modularnih prefabrikovnih zidova, ramova, krova i prozora. Dizajn uključuje i izolaciono jezgro od polistirena obloženo sa ivericom ili plastičnim laminatom, što je tehnika koja se često koristi u izgradnji karavana ili plutajućih domova.

"'Mini House' se može brže izgraditi od obične kuće i sastoji se od prefabrikovnih modula i delova koji se mogu reciklirati ili sagoriti", kaže arhitekta koji stoji iza projekta 'Mini House' Jonas Vagel.

Slično projektu finske kuće "Micro House", modulu "Mini House" kuće od 15 metara kvadratnih nije potrebna građevinska dozvola u Skandinaviji i dolazi sa dodatnih 15 metara kvadratnih spoljašnje terase sa pergolom. Ovaj pametni projekat daje stanarima veću životnu zonu, sa velikim kliznim staklenim vratima koje vode ka spoljašnjoj terasi.

Pošto su prototipovi isporbani i testirani, koncept "Mini House" prolazi kroz određene promene dizajna i funkcije i nove verzije će uskoro biti dostupne u nekoliko veličina u rasponu od 15 do 70 kvadratnih metara. Projekat "Mini House 2.0" projektuje se u saradnji sa švedskim arhitektonskim biroom Sommarnöjen, i očekuje se da će prvi modeli biti predstavljeni tržištu krajem ove godine.

Iako su veće opcije "Mini House 2.0" još uvek u završnim fasama razvoja, arhitekta Vagel je potvrdio da će modeli biti opremljeni sa pametnim i troškovno efikasnim modularnim kupatilskim jedinicama, modernom energetsko efikasnom kuhinjom, maksimalnim prostorom za plakare i mogućnošću prikljućenja fotonaponskih instalacija.

Projektovana da izdrži spektar vremenskih uslova i klima, kuća "Mini House" može biti prilagođena raznovrsnim uslovima uz dodavanje dodatnih modula.

"Takođe razvijamo prilagođena rešenja za spavaće sobe, kupatila, saune, kuhinje, dnevne sobe, plakare itd, koji mogu biti ukljućeni u projekat kao dodatna opcija", rekao je Vagel. "Počećemo sa isporukom kuća za skandinavsko tržište početkom sledeće godine i kada uspostavimo dobru rutinu, počećemo da prihvatamo porudžbine iz ostatka Evrope."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;