Upečatljiv aluminijumski restoran otvoren na 2.650 metara na švajcarskim Alpima

20.08.2012. | Gizmag

Kako izgraditi restoran na vrhu planine? Brzo i od eloksiranog aluminijuma i drugih lakih materijala, očigledno, makar je tako prema nedavno otvorenom Gipfelrestaurant (restoran na vrhu), koji se nalazi na 2.650 metara nadmorske visine na vrhu Arosa Weisshorn u švajcarskim Alpima.

Nepravilni šestougaoni restoran, projektovan od strane švajcarskog arhitekte Tile Teus (Tille Theus), sa svojim 200 mesta pruža pogled od 360 stepeni na nekih 400 okolnih vrhova (iako se tvrdi da se može videti oko 2.000 vrhova u idealnim vremenskim uslovima). Najistaknutija karakteristika restorana je nesumljivo njegova fasada od eloksiranog alumijuma u obliku krljušti koju je projektovala kompanija Scherrer. Arhitekta Teus smatra da izgled restorana dozvoljava uklapanje u pejzaž, posebno sa bojom kamena.

Unutrašnjost, koja je iznenađujuće velika, je urađena od toplih i prirodnih materijala, prema želji arhitekte, što uključuje plafone od borovine i gumene podove.

Prefabrikovana drvena struktura omogućila je brzu izgradnju objekta, i lukavo je dozvolila da građevinski materijal bude transportovan putem postojećeg gondolskog kablovskog sistema koji opslužuje vrh Weisshorn.

Restoran Gipfelrestaurant takođe pruža mogućnost prenoćišta, što je posebno zgodno za paraglajdere koji se mogu predomisliti i shvatiti da je topao krevet više razumna opcija nego skok u stotine nazubljenih, ledenih, vrhova.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...