Upečatljiv aluminijumski restoran otvoren na 2.650 metara na švajcarskim Alpima

20.08.2012. | Gizmag

Kako izgraditi restoran na vrhu planine? Brzo i od eloksiranog aluminijuma i drugih lakih materijala, očigledno, makar je tako prema nedavno otvorenom Gipfelrestaurant (restoran na vrhu), koji se nalazi na 2.650 metara nadmorske visine na vrhu Arosa Weisshorn u švajcarskim Alpima.

Nepravilni šestougaoni restoran, projektovan od strane švajcarskog arhitekte Tile Teus (Tille Theus), sa svojim 200 mesta pruža pogled od 360 stepeni na nekih 400 okolnih vrhova (iako se tvrdi da se može videti oko 2.000 vrhova u idealnim vremenskim uslovima). Najistaknutija karakteristika restorana je nesumljivo njegova fasada od eloksiranog alumijuma u obliku krljušti koju je projektovala kompanija Scherrer. Arhitekta Teus smatra da izgled restorana dozvoljava uklapanje u pejzaž, posebno sa bojom kamena.

Unutrašnjost, koja je iznenađujuće velika, je urađena od toplih i prirodnih materijala, prema želji arhitekte, što uključuje plafone od borovine i gumene podove.

Prefabrikovana drvena struktura omogućila je brzu izgradnju objekta, i lukavo je dozvolila da građevinski materijal bude transportovan putem postojećeg gondolskog kablovskog sistema koji opslužuje vrh Weisshorn.

Restoran Gipfelrestaurant takođe pruža mogućnost prenoćišta, što je posebno zgodno za paraglajdere koji se mogu predomisliti i shvatiti da je topao krevet više razumna opcija nego skok u stotine nazubljenih, ledenih, vrhova.

Linkovi:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...