INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

The ContemPLAY Paviljon

03.08.2012. | Arch Daily

ContemPLAY paviljon projekat je studentska inicijativa Direktnog istraživačkog Studija (DRS) MekGil Arhitektonske škole, u koordinaciji sa objektom za arhitektonska istraživanja u medijima i medijaciji. (FARMM) Projekat je predstavio jedinstvenu priliku da se studenti uče kroz iskustvo u akademskom kontekstu. Paviljon zauzima 8.8m x 6.7m  sa ukupnom visinom od 3.7m ispred Mekdonald-Harington zgrade na kampusu Univerziteta MekGil u Montrealu, Kvebek.     

Sama struktura se sastoji od 140 iverica rebara kojima se pridružuje još 140 metalnih limova. Postoje diskretnih 2056 sklopova koji čine paviljon i više od 3000 jedinstvenih pojedinačnih komada iverica, lima i cevi.

Paviljonski hibridni lagani ram je formiran od iverice plastificiranih čeličnih cevi i rebara. Složen strukturni sistem pruža jaku konfiguraciju i fleksibilan je za rešavanje složene geometrije paviljona bez ulaza namenjen optičkim efektima. Efekat nastaje sa dva očigledna sloja obloge koja definiše zapreminsku spoljašnost Mobius trake.           

Kompleksnost geometrije paviljona stvara jedinstvenu priliku da se istraživanja vrše kroz parametarsko modeliranje i digitalnu izradu. Parametarsko modelovanje sastoji se od uspostavljanja skupa dinamičkih geometrijskih odnosa proizvedenog na kraju sa fiksnim dimenzijama. Njegova glavna prednost je u brzom i fleksibilnom dizajnu istraživanja: dizajneri mogu razviti virtuelne prototipe, a istovremeno testirati posledice promena na svakoj od multidisciplinarnih ograničenja koja uobličavaju projekat.              

Izbor Mobius trake kao formalnog generatora za projekat neophodnog dizajna, koji bi na kraju zahtevao veliki broj sličnih komponenti neprekidno menja zakrivljenost. Kako bi se izborio sa formalnom složenošću projekta, tim je napisao prilagođeni program u vb.net i stvorio iteraciju dizajna, kreiranje koncepta i makete. 

Revolucija digitalnih alata za modeliranje je omogućila novu generaciju dizajnera za modeliranje svega što su oni u stanju da zamisle. Tipičan problem sa mnogim rezultatima dizajna je da je veoma teško da se kreću pored formalne površnosti od digitalnog modela u suočavanju fizičkih ograničenja i komplikacije izgradnje. Proizvodnja ContemPLAY paviljona angažuje pitanje učenja ne kroz predstavljanje potencijalnog projekta, već u ispitivanju kroz izradu.

ContemPLAY paviljon projekat je počeo kao vežba u parametarskom dizajnu i digitalnoj izradi, a ugrađeni obrazac sada postoji kao arhitektonska izjava o rešavanju kompleksnosti. Paviljon je uređaj za izazivanje istrage, promišljanja, pa čak i prostora i objekata u svom okruženju. On manipuliše percepcijom gledalaca preko svoje ukupne forme i pažljivo raspoređenih detalja. DRS studenti u koordinaciji sa objektom za arhitektonsko istraživanje u medijima i medijaciji (FARMM) odgovorni su za projektovanje, izradu i montažu parametarskih paviljona.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;