Postavljena prototipska "ravna" vetroturbina u Velikoj Britaniji

20.07.2012. | Gizmag

Nova prototipska vetroturbina koja je razvijana 30 godina i projektovana tako da može biti lako sklopiva i transportovana je podignuta u Kil Univerzitetu (Keele University) u Velikoj Britaniji.

Kao i druge trubine sa vertikalnom osom, ova prototipska, koja je projektovana od strane kompanije McCamley, je posebno prilagođena za vetrovita područja gradova u unutrašnjosti, iako kompanija brzo ističe da je instalacija takođe pogodna za ruralno postavljanje. Turbina je u stanju da se pokrene tokom povetaraca pri brzinama od 1,8 m/s.

Kompanija McCamley kaže da dizajn može da bude prilagođen kapacitetima između 1 i 24 kilovata, iako veće veličine turbina tek trebaju biti realizovane. Trenutni cilj je da se razvije model od 12kW u narednih šest meseci. Postoje planovi da se na kraju veličina turbine dovede do kapaciteta od 1MW.

Niska početna brzina turbine znači da ona može biti montirana na krovovima zgrada bez potrebe dodatnog jarbola, i kompanija McCamley tvrdi da dizajn sa više lopatica turbine smanjuje opterećenja na konstrukcije zgrada. U kombinaciji sa laganim dizajnom turbine, kompanija McCamley sugeriše da potreba za ojačavanjem strukture može biti smanjena ili negirana u potpunosti.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...