Postavljena prototipska "ravna" vetroturbina u Velikoj Britaniji

20.07.2012. | Gizmag

Nova prototipska vetroturbina koja je razvijana 30 godina i projektovana tako da može biti lako sklopiva i transportovana je podignuta u Kil Univerzitetu (Keele University) u Velikoj Britaniji.

Kao i druge trubine sa vertikalnom osom, ova prototipska, koja je projektovana od strane kompanije McCamley, je posebno prilagođena za vetrovita područja gradova u unutrašnjosti, iako kompanija brzo ističe da je instalacija takođe pogodna za ruralno postavljanje. Turbina je u stanju da se pokrene tokom povetaraca pri brzinama od 1,8 m/s.

Kompanija McCamley kaže da dizajn može da bude prilagođen kapacitetima između 1 i 24 kilovata, iako veće veličine turbina tek trebaju biti realizovane. Trenutni cilj je da se razvije model od 12kW u narednih šest meseci. Postoje planovi da se na kraju veličina turbine dovede do kapaciteta od 1MW.

Niska početna brzina turbine znači da ona može biti montirana na krovovima zgrada bez potrebe dodatnog jarbola, i kompanija McCamley tvrdi da dizajn sa više lopatica turbine smanjuje opterećenja na konstrukcije zgrada. U kombinaciji sa laganim dizajnom turbine, kompanija McCamley sugeriše da potreba za ojačavanjem strukture može biti smanjena ili negirana u potpunosti.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...