Nerđajući čelik uz pomoć grafena

30.05.2012. | Gizmag

Heksavalnetna jedinjenja hroma su ključni sastojak u premazima koji se koriste za zaštitu čelika od rđe. Oni su takođe kancerogeni. Istraživači, stoga, su u potrazi za ne-toksičnim alternativama koji bi mogle da se koriste za zaštitu čelika od rđe.

Nedavno su naučnici sa Univerziteta u Bufalu (University at Buffalo) objavili da su razvili takvu supstancu. To je premaz koji uključuje grafen, folijasti materijal od ugljenika debljine jednog atoma koji je najtanja i najjača supstanca koja je poznata.


Komad čelika tretiran sa grafenskim premazom ispred netretiranog uzorka

Kompozitni premaz je napravljen od strane tima na čijem su čelu bili hemičari Sarbadžit Banerdže (Sarbajit Banerjee) i Robert Denis (Robert Dennis).

U početku, komad čelika obložen sa premazom je trajao samo nekoliko dana kada je postavljen kontinuirano u slanoj vodi. Kada je disperzija i koncentracija grafena u okviru namaza podešena, tretirani čelik je bio u stanju da traje oko mesec dana pod istim uslovima - slana voda korišćena u testovima je bila daleko više slanija od obične morske vode, tako da će čelik navodno trajati mnogo duže u realnim scenarijima.

Iako tačan sastav premaza nije objavljen, Benerdže veruje da "hidrofobna i provodna svojstva materijala mogu pomoći u sprečavanju korozije, odbijajući vodu i štetne elektro-hemijske reakcije koje transformišu gvožđe u oksid gvožđa, iliti rđu." Pored toga, izjavili su da je kompatibilan sa postojećim hardverom u objektima koji trenutno obavljaju elektro oblaganje hromom.


Tri verzije premaza koje sadrže različite količine grafena

Univerzitet je podneo zahtev za patent premaza. Kompanija Tata Steel, koja je sponzorisala istraživanje, već zadržava neka prava na tehnologiju. Naučnici sada rade na poboljšanju njegove moći izdržljivosti i kvaliteta njegovog finiša.

Ovo nije prvi put da se antikorozivni kvaliteti grafena istražuju. Ranije ove godine, naučnici sa Univerziteta Vanderbilt (Vanderbilt University) u Nešvilu (Tenesi, SAD) prijavili su da su koristili proces hemijskog taloženja u cilju stvaranja grafena direktno na površinama od bakra i nikla. Kada su bili podvrgnuti korozivnim elementima, metali su korodirali sedam (bakar) i dvadeset (nikl) puta sporije od netretiranih uzoraka.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...