Nerđajući čelik uz pomoć grafena

30.05.2012. | Gizmag

Heksavalnetna jedinjenja hroma su ključni sastojak u premazima koji se koriste za zaštitu čelika od rđe. Oni su takođe kancerogeni. Istraživači, stoga, su u potrazi za ne-toksičnim alternativama koji bi mogle da se koriste za zaštitu čelika od rđe.

Nedavno su naučnici sa Univerziteta u Bufalu (University at Buffalo) objavili da su razvili takvu supstancu. To je premaz koji uključuje grafen, folijasti materijal od ugljenika debljine jednog atoma koji je najtanja i najjača supstanca koja je poznata.


Komad čelika tretiran sa grafenskim premazom ispred netretiranog uzorka

Kompozitni premaz je napravljen od strane tima na čijem su čelu bili hemičari Sarbadžit Banerdže (Sarbajit Banerjee) i Robert Denis (Robert Dennis).

U početku, komad čelika obložen sa premazom je trajao samo nekoliko dana kada je postavljen kontinuirano u slanoj vodi. Kada je disperzija i koncentracija grafena u okviru namaza podešena, tretirani čelik je bio u stanju da traje oko mesec dana pod istim uslovima - slana voda korišćena u testovima je bila daleko više slanija od obične morske vode, tako da će čelik navodno trajati mnogo duže u realnim scenarijima.

Iako tačan sastav premaza nije objavljen, Benerdže veruje da "hidrofobna i provodna svojstva materijala mogu pomoći u sprečavanju korozije, odbijajući vodu i štetne elektro-hemijske reakcije koje transformišu gvožđe u oksid gvožđa, iliti rđu." Pored toga, izjavili su da je kompatibilan sa postojećim hardverom u objektima koji trenutno obavljaju elektro oblaganje hromom.


Tri verzije premaza koje sadrže različite količine grafena

Univerzitet je podneo zahtev za patent premaza. Kompanija Tata Steel, koja je sponzorisala istraživanje, već zadržava neka prava na tehnologiju. Naučnici sada rade na poboljšanju njegove moći izdržljivosti i kvaliteta njegovog finiša.

Ovo nije prvi put da se antikorozivni kvaliteti grafena istražuju. Ranije ove godine, naučnici sa Univerziteta Vanderbilt (Vanderbilt University) u Nešvilu (Tenesi, SAD) prijavili su da su koristili proces hemijskog taloženja u cilju stvaranja grafena direktno na površinama od bakra i nikla. Kada su bili podvrgnuti korozivnim elementima, metali su korodirali sedam (bakar) i dvadeset (nikl) puta sporije od netretiranih uzoraka.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

KNAUF ZEMUN
KNAUF ZEMUN
BEOGRAD-ZEMUN
www.knauf.rs

BASF SRBIJA
BASF SRBIJA
NOVI BEOGRAD
www.basf.rs

MAPEI SRB
MAPEI SRB
BEOGRAD-LEŠTANE
www.mapei.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!