"Infinity loop bridge" - most neobičnog dizajna

24.05.2012. | Arch Daily

Za kreiranje ulazne kapije u novom južnom kineskom komercijalnom čvoru, zaduženi su pobednici takmičenja za najinteresantniji predlog, arhitektonski biroi  10. Design + Buro Happold. Njihovo rešenje, "Infinity Loop bridge" označava povezivanje kanala Šizimen (Shizimen) do oblasti Pearl River Delta. 10. Design i Buro Happold tim kreirao je jednostavno i elegantno strukturalno rešenje za most koji će biti vizuelno fokusna tačka u okviru samog Šizimen distrikta i duž Delta obale biserne reke.

Šema pobedničkog mosta predlaže vrpcu strukture koja obavija oko 6 traka puta u neprekidnoj skulpturalnoj formi. Na nižim nivoima petlje, sa strukturnom trakom prave se 2 trouglasta lučna oblika. Ove trouglaste kapije, jedna osnovna i jedna srednja, podržavaju špil puta preko 2 odvojena različita raspona. Primarna trougaona kapija je visine 100m i dijagonalni prelaz mosta omogućava transportni i pešački saobraćaj.

Kontinuitet strukturne petlje je vidljiv iz suprotne obale kopna na zapadu, i pojavljuje se kao dramatična slobodna petlja. Kompleksna obala stvara neparan i asimetrični raspon, ali vezujući 2 jednostavna parabolična luka zajedno u jednoj traci, most se može podeliti u 2 jednostavna raspona. Time se čuva racionalna struktura, u smislu da, kada se most pogleda sa strane, stvara dvostruku cifru 8, znak prosperiteta u kineskoj kulturi.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...