INFONET-468X60-BANNER

Hemflot-mirna kuća u šumi otvorena za posetioce, ako uspete da je pronađete (video)

20.04.2012. | Gizmag

Opisan od strane njegovog kreatora kao "tajna drvena kuća sakrivena u šumi Vistler", u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, HemLoft je, za razliku od mnogih objekata koji sebe opisuju takvim, kuća od drveta u pravom smislu: cela težina strukture u obliku jajeta je smeštena među drvećem. Iako je dostupna radoznalim posetiocima - prvo moraju da je pronađu.

Bivši softverski inženjer Alen Džoel (Alan Joel) je bio inspirisan stolarijom i misterioznim starcem Džonom koga je upoznao na jednom festivalu. Kada je rad na HemLoft-u započet, to je bio tek treći Džoelov projekat. Njegov prvenac bila je šupa (uredna, bela i sjajna) izgrađena tokom nedelju dana u kući njegovih roditelja. Njegov drugi projekat je izgradnja multi-milionske kuće sa pogledom na Vistler Alta jezero, zajedno sa timom stručnjaka.

                                                                   

Posle nekoliko proputovanja kroz Aljasku sa prijateljem, Džoel je došao na ideju izgradnje "malog golubarnika u šumi", ali je bio nezadovoljan dizajnom kućama od drveta koje je do sada video. Proveo je neko vreme razmišlja o ovom problemu sa prijateljima i arhitektama sa fakulteta Markom i Džejn. Džejn je na kraju došla na ideju jajaste strukture - Džoel ideju opisuje kao "trenutak kosmičke brilijantnosti.

Naravno HemLoft bez stabla je zaista samo kuća, tako da je u 2008. godini Džoel počeo da traži odgovarajuće mesto za svoju kućicu iz snova. Veoma brzo ga je napustila ideja o kupovini zemljišta - stavio je pitanje vlasništva nad zemljištem na jednu stranu i umesto toga krenuo u potragu odgovarajuće lokacije. Idealna lokacija bi bila "razumna" udaljenost od puta, ali dovoljno daleko od znaka i zvukova ljudskih aktivnosti. Posle dva meseca traganja, našao je svoje drvo. 

"Prva stvar koji moj pogled hvata je osunčana mahovina", piše on. "Sa vrha pozdravljam pogledom daleke planine preko tankog vela grana. To bez sumnje oduzima dah."

Tokom nedelja koje su usledile je morao da se suoči sa Vajvard alatima, olujom, i noćnih susretima od strane medveda - profesionalne opasnosti za redovne posetioce šume u regionu. Ali, on je postepeno izgradio stepenište, podnu konstrukciju i strukturalna rebra, a HemLoft počeo da dobija oblik.

Sa završenom spoljašnom strukturom, uzeo je zimski i prolećni odmor. Tokom ove pauze sreo je i zaljubio se u Hajdi, koja je, na njegovu sreću, "imala hrabrost i veštinu penjanja planinskog jarca". Oni su sebi postavili rok do sledećeg leta da se HemLoft završi, ali je bilo nezgodno pitanje  kako naći 10, 000 dolara za preostali materijal. U tom trenutku je već bilo potrošeno 6,500 dolara u sam projekat.                                                

Onda Džoel dolazi do otkrića. Udaljen samo 45 minuta vožnje, Vankuver je bio otkriće slobodnih kvalitetnih materijala. "U roku od pet minuta, otkrio sam lepa drvena vrata od čvrstog jezgra", piše on. "Došao je do 200 kvadratnih metara luksuznog drveta. Dovoljno da pokrije HemLoft pod".

Krajem sledećeg maja, zimski snegovi su istopljeni i rad je mogao da se nastavi. Ulazna vrata su opremljena, stakla instalirana, i klizna vrata na palubi postavljena na svoje mesto. Postepeno HemLoft je transformisan iz skeletnih granata na naseljivoj, čak udobnoj drvenoj kući. Krajem jula, HemLoft je bio završen. Džoel se priseća te idilične nedelje.

"Za mnoge od nas to bi se moglo nazvati povratak prirodi- tuširanje pod vodopadima, branje grančica i druženja sa medvedima. Ali, "život je nepredvidljiv", piše Džoel.                                                         

HemLoft, koja je izgrađen u tajnosti, nije mogao da ostane tajna zadugo. Na putu ka Njujorku Džoel i Hajdi su sreli porodičnog prijatelja, koji je iskazao novinarsku radoznalost o njihovom stvaranju. Nakon njenih saveta, Džoel je dao intervju Dwell magazinu, koji je prikazan u otvorenom specijalnom izdanju, i dobio veliko interesovanje.

HemLoft je izgrađen na zemljištu krune. Kao takav, Džoel tehnički nije vlasnik i samim tim on je razumljivo nervozan od sve veće izloženosti koju HemLoft prima ("ako ga pogrešni ljudi pronađu, oni mogu da mi ga odnesu," piše on).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;