INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Google odao počast arhitekti Mis van der Roeu

28.03.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom godina smo mogli da vidimo mnoštvo takozvanih "doodle" crteža na početnoj strani Google-a, ilustrujući razna svetska dešavanja i podsetnike na istorijske događaje. Prvi "doodle" se pojavio 1998. godine, i zaposleni u toj kompaniji na ovaj način pokazuju šta im se sviđa ili šta im je zanimljivo. Pretežno ih koriste da obeleže pojedine praznike i godišnjice ili da nas podsete na neke istaknute ličnosti.

Tako je i Google najnoviji "doodle" odao počast jednom od pionira moderne arhitekture, Mis van der Roeu (Mies van der Rohe), koji je na jučerašnji dan rođen tačno pre 126 godina.

On je umro pre 42 godine, ali njegove zgrade od čelika i stakla se mogu naći u većini velikih američkih i evropskih gradova. Njegovi najpoznatiji radovi uključuju Seagram zgradu u Njujorku, Memorijalnu biblioteku Martin Luter King u Vašingtonu, čuvenu Farnsvort kuću (Farnsworth House) i Nacionalnu galeriju u Berlinu.

Ludvig Mis van der Roe je rođen u Ahenu u Nemačkoj 1886. godine. Zajedno sa Valterom Gropijusom i Le Korbizijeom, Mis se smatra za jednog od majstora moderne arhitekture. Imenovan je za direktora Bauhaus škole arhitekture.

Velika depresija iz 1929. godine u kojoj nije bilo dovoljno novca za izgradnju i uspon nacista označivalo je vreme kada je bilo malo ukusa za Misovu modernističku arhitekturu. Bauhaus stil i sam Mis van der Roe su viđeni kao nedovoljno "nemački" posle 1933. godine, kada su nacisti zatvorili školu.

Mis van de Roe, čiji rad nije odgovarao Hitlerovom monumentalnom ukusu za arhitekturu, pobegao je iz Nemačke 1937. godine koristeći bratovljev pasoš. Smestio se u Čikagu, gde je radio u Ilinois Institutu tehnologije. Njegovi projekti, kao i projekti studenata na koje je uticao, su dominirali američkim gradskim centrima od 1950-tih sve do danas.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;